Élet-Stílus

Kemény: nem lesz sétagalopp

A magyar férfi vízilabda-válogatott vasárnap, magyar idő szerint a reggeli órákban száll medencébe a világbajnokság döntőjében. Az ellenfél az elődöntőben a szerbeket búcsúztató horvát együttes lesz.

A két csapat rendkívülien jól ismeri egymást, hiszen a felkészülés során Ratko Rudics kapitány csapata Budapesten több napon keresztül is együtt edzett. Kemény Dénes a válogatott hivatalos honlapján elmondta, hogy ez mindkét együttes számára jelenthet hátrányt, de akár előnyt is. „Az, hogy a Margitszigeten kétkapuztunk a felkészülés időszakában, egyforma esélyt jelent mind a két csapat számára. Én úgy gondolom, a horvátokkal nem az a probléma, hogy együtt kétkapuztunk, hanem az, hogy vb-döntőbe senki nem kerül be véletlenül. Aki ide eljut, arról az ellenfele nem gondolhatja, sétameccsre lehet készülni ellene. Nyilvánvaló, hogy nagyon erős csapat, s úgy vettem észre az utóbbi másfél hétben, hogy nagyon jó formában is vannak.”

A horvátok valóban fantasztikus játékkal rukkoltak elő Melbourne-ben: a csoportjukat magabiztosan, a magyarokhoz hasonlóan hat ponttal nyerték, majd a negyeddöntőben imponáló produkcióval 13-3-ra leiskolázták az oroszokat. A legjobb négy között pedig következett a szerbek elleni összecsapás, amelyen már 8-2-re is vezettek, de Sapic-ék az utolsó negyedben még rátettek egy lapáttal, de ezzel is csak a megszégyenítő vereséget kerülték el.


Kemény: nem lesz sétagalopp 1

Nem véletlen, hogy döntõbe kerültek (MTI/EPA)


A Kemény-alakulatnak sem okozott komoly problémát a csoport megnyerése, a nyolc között a németek is hamar megadták magukat, az elődöntőben viszont rendkívülien kiélezett, hosszabbításos csatában verték csak a spanyolokat.

„Azt már a felkészülés elején is mondtuk különböző fórumokon, hogy a horvátok egyre jobbak. Rudics elkezdett valamit két éve, beépített fiatalokat, akik óriási termetű erős játékosok, jó adottságokkal, tudnak vízilabdázni, és hát, a meló kezd kijönni. Most már nagyon erős csapat a horvát, önmagáért beszél, ahogy simán legázolták a szerbeket. Egyáltalán nem lesz könnyebb dolgunk, mint ha a szerbekkel játszanánk.” – nyilatkozta Kásás Tamás, akinek a rutinjára nagy szükség lesz a döntőben.

Sok nagy csatát megélt már Biros Péter is, aki szerint nyugodt játékkal meglehet a döntő: „Van két nagyon jó centerük, ez nagyban befolyásolja a játékukat, szerintem végig arra kell számítanunk, hogy az utolsó pillanatban is bedobják nekik, hogy kiharcolják a kiállítást, vagy belőjék az akciógólt. Ezt még meg tudják tetézni azzal, hogy kintről is jó lövőik vannak, úgyhogy nehéz lesz a köztes megoldást megtalálni a védekezésben, muszáj lesz minden variációt bevetni ellenük. Én azt hiszem, hogy ha nyugodtan, jól játszunk, nem idegesen és kapkodva, akkor meglehet ez a döntő.”

Melbourne, világbajnokság
Férfi vízilabda döntő:
Magyarország-Horvátország 8:30

Ajánlott videó

Olvasói sztorik