Élet-Stílus

A Duna az egyik legveszélyeztetettebb folyó

A szlovák SME című napilap az UNESCO egy jelentését idézi, amely szerint a Duna szerepel a világ tíz legveszélyeztetettebb folyójának listáján, az egyetlen európai folyóként. A jelentés szerint a Duna fő problémái a közlekedés és a gátépítés.

Az UNESCO szerint – idézi a SME – a folyót körülvevő ártér a 19. század óta károsodott és a folyómeder minden további változtatása veszélyeztetheti az ivóvízforrásokat és növeli az áradások kockázatát.

A lap által a jelentés kapcsán megkérdezett szlovák szakértők szerint más európai folyókhoz képest a Duna állapota jó, ugyanakkor nem csupán a közlekedés, hanem az erdőgazdálkodás, és általában a mezőgazdasági tevékenység is veszélyezteti. A folyóhoz kapcsolódó térségeken különösen a ritka madárfajok megőrzésére kell figyelni – véli az egyik környezetvédelmi szakértő.

A szlovák környezetvédelmi minisztérium szerint a vízminőség a szlovák-osztrák és szlovák-magyar térségben minden évben javul, és kiemelték, hogy a folyami közlekedés sokkal inkább környezetbarát, mint a közúti. Más szakértők abban látják a legnagyobb veszélyt, hogy sok hajó a folyóba üríti a menet közben képződő hulladékot és szennyvizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik