Élet-Stílus

Kerékpáros-vb: kérdéses a címvédő indulása

Doppingproblémák miatt az olasz válogatott két legnagyobb sztárjának, Danilo Di Lucának és Paolo Bettininek a szereplése is kérdésessé vált a szerdán kezdődött stuttgarti országúti kerékpáros világbajnokságon. A Fuentes-ügyben érintett Valverde viszont biztosan indulhat.

Az idei olasz körversenyen, a Giro d,Italián diadalmaskodó Di Luca éppen a rangos háromhetes viadal 17. szakasza után adott mintája miatt van bajban. Annak vizsgálata során – a hivatalos tájékoztatás szerint – az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) szakemberei „abnormális eredményeket” kaptak.

A CONI azért nem dönthetett még a kerekes sorsáról, mert már három hónapja várja a nemzetközi szövetség (UCI) elemzésének eredményét. A B próbát az UCI állítólag már elvégezte, ám eddig nem kapta meg Di Luca engedélyét annak továbbküldésére. A 31 éves versenyző szerdán jelezte, hogy beleegyezik az eredmény átadásába.

Befagyasztott állami pénzek

Olasz lapértesülések szerint a CONI – amennyiben a B próba is „furcsaságokat” mutat – három hónapra tilthatja el a Pro Tour pontversenyben vezető sztárt.


Kerékpáros-vb: kérdéses a címvédő indulása 1

A címvédõ Bettini indulása is kérdéses (MTI/EPA)


A csapat másik klasszisa, a mezőnyversenyben címvédő Bettini azért került a támadások kereszttüzébe, mert eddig nem volt hajlandó aláírni az UCI doppingellenes nyilatkozatát. A német belügyminiszter erre befagyasztotta a vb-szervezőknek ígért, mintegy 150 ezer eurós állami támogatást.

„A világbajnokság egy új kezdet kell, hogy legyen. Ha csak egyetlen versenyző is vonakodik elkötelezni magát a tiltott szerek ellen, és az UCI mégis rajtengedélyt ad neki, akkor az egész sportág hitele megkérdőjeleződik” – indokolta a lépést Wolfgang Schäuble. Később Pat McQuaid UCI-elnök kijelentette: a címvédő Bettini számára garantálják az indulást. „Természetesen sajnáljuk, hogy eddig nem írta alá a doppingellenes nyilatkozatot, de ettől még indulhat. Ezt semmi nem változtathatja meg” – nyilatkozta McQuaid.

Valverde rajthoz állhat

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) úgy döntött, a spanyol Alejandro Valverde indulhat a világbajnokságon. A nemzetközi szövetség (UCI) álláspontja szerint a tavalyi Vueltán második, több rangos egynapos viadalon győztes Valverde versenyzői licencét fel kell függeszteni, mert vizsgálat folyik ellene.

A spanyol szövetség éppen azért fordult a CAS-hoz, hogy benevezhesse Valverdét a vb-re, szerinte ugyanis amíg a versenyző ellen nincs bizonyíték, addig ártatlannak kell őt tekinteni. „Elfogadjuk a döntést” – mondta az üggyel kapcsolatban Pat McQuaid, az UCI elnöke.

Valverde neve szerepel a tavaly megismert spanyolországi doppinglistán, s ebben az ügyben még nem ért véget a nyomozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik