Élet-Stílus

Kosár-Eb: orosz diadal tízéves böjt után

Nem történt meglepetés a spanyolországi férfi kosárlabda Európa-bajnokság első két negyeddöntőjében: a többre taksált orosz és spanyol együttes jutott a négy közé.

A két esélyes közül az oroszoknak volt nehezebb dolguk annak ellenére, hogy bő egy nappal korábban a házigazdákkal meccselő Németország az olaszok ellen megmutatta, hogy ébredezik álmából. Ám Nowitzki ide vagy oda, a Tony Parkert, Boris Diawot és Florent Pietrust felvonultató franciák egyelőre jobb játékerőt képviselnek keleti szomszédjuknál, s ezt Kirilenkóékkal is tudatosították.

A Parker vezérelte gallok ugyanis az első negyedet ha szorosan is, megnyerték, s előnyüket a félidőig további egy ponttal megtoldották, s mivel a harmadik játékrész döntetlennel zárult, a záró negyedre maradt a döntés. A büntetőkre. Az utolsó percekben itt is, ott is vonal mögé álltak az ellenfelek, s bár a 2005-ben zsinórban 11 (!) kísérletet is elbaltázó Diaw, de Pasutyin is képes volt kettőből kettőt elherdálni, végül az oroszok jöttek ki jobban a végére. A tíz esztendő óta először elődöntőbe kerülő Kirilenkóék a horvát–litván párosítás győztesével játszanak majd.

A másik negyeddöntőben nem volt apelláta. A 2005-ös repesztéshez képest meggyengülő németek csak az első negyedben tartották a lépést a világbajnoki címvédő spanyolokkal, s végül jókora pofonba szaladtak bele.
„Ott tartunk, ahova terveztük: az elődöntőben. A közönséget is magunk mögött tudtuk, s ezt valljuk be, ki is használtuk. Ma nem figyeltük az eredményjelzőt, csak arra koncentráltunk, hogy amellett, hogy nyomást gyakoroljunk a németekre, ki tudjuk kapcsolni a játékból Dirk Nowitzkit. Mindkét feladatot sikerült végrehajtanunk, s a védekezésünk kiváló volt” – összegezte a spanyol receptet a 17 pontjával a vendéglátók legeredményesebbjeként záró Jose Calderon.

A spanyol válogatott a döntőért a szlovén–görög találkozó győztesével játszik majd.

Férfi kosárlabda-Európa-bajnokság

Negyeddöntők:
Oroszország-Franciaország 75-71
(21-23, 18-19, 14-14, 22-15)
Spanyolország–Németország 83-55 (18-14, 22-13, 26-16, 17-12)

A további program

Péntek, negyeddöntők:
Görögország-Szlovénia 19:00
Horvátország-Litvánia 21:30

Szombat, elődöntők:
Spanyolország-Görögország/Szlovénia 19:00
Oroszország-Horvátország/Litvánia 21:30

Vasárnap, helyosztók:
– a 7. helyért 14:00
– az 5. helyért 16:30
– a 3. helyért 19:00
– döntő 21:30

Ajánlott videó

Olvasói sztorik