Élet-Stílus

Gábor Miklós-díjat kap Pogány Judit

Pogány Judit kapja az idén a Gábor Miklós-díjat az Örkény Színházban bemutatott Vízkeresztben nyújtott Bolond-alakításáért - közölte Koltai Tamás, az elismerést odaítélő Gábor Miklós Alapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-vel.

A díjat, amelyet az elmúlt egy év legjobb Shakespeare-alakításáért ítéltek oda Pogány Juditnak, az Örkény Színház péntek esti előadásán, a közönség jelenlétében veheti át a színésznő – tette hozzá Koltai Tamás. A kuratórium elnöke az MTI-nek elmondta, hogy bár Pogány Judit tulajdonképpen egy férfi szerepet játszik a Vízkereszt vagy bánom is én vagy amit akartok vagy… című darabban, alakításában a Bolond neme eltűnik.

Egy nagyon erős karakter jelenik meg, egy furcsa gnómszerű figura, aki nem annyira hivatásnak, mint inkább munkának tekinti a bolondságot, ezért keserűen mulattat – hangsúlyozta a kritikus, hozzátéve: “nem valami vidám bolond ez, hanem szomorú bolond, aki tulajdonképpen a megélhetésért bolondozik”.

Koltai Tamás az előadásról szóló kritikájában így ír az alakításról: “ékkőnek a koronában ott van Pogány Judit Bolondja, megélhetési bohóc, kortalan és nemtelen kerekded manó, rőt hajjal, nejlon esőkabátban, semleges és joviális rezonőrszerepbe burkolózva az élet viharai elől.” Az Örkény István Színház Nádasdy Ádám fordításában, Dömötör András rendezésében játssza a Shakespeare-darabot.

A díj névadója, Gábor Miklós Kossuth-díjas, kiváló művész, a magyar színművészet kimagasló alakja 1998. július 2-án hunyt el. Az elismerést minden évben a színész születésnapjához, április 7-éhez közeli napon adják át. A díj, amelyet Vass Éva, a művész özvegye alapított, Vígh Tamás Kossuth-díjas szobrászművész plakettje, egyik oldalán Shakespeare, a másikon a Hamlet szerepét alakító Gábor Miklós arcképével. A díjjal 200 ezer forintot ítél oda a kuratórium.

A testület tagja Koltai Tamás mellett Ascher Tamás, Meczner János és Spiró György. Az elismerést, amelyet korábban már Kulka János, László Zsolt, Blaskó Péter, Király Levente és Herczeg Zsolt is megkapott, tavaly Balázs Zoltánnak ítélték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik