Élet-Stílus

Jordán Tamás a Nemzeti helyett Szombathelyre menne

Jordán Tamás akár a Nemzeti Színház főigazgatói székét is felcserélné a vidéki színház vezetésére. Ezt maga a színművész jelentette be a szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén.

“A kihívás az, ami érdekel, (…) a Nemzeti Színházban december 31-én lejár a megbízatásom, (…) ez a kihívás pedig sokkal jobban érdekel, mint a nemzetiben a következő öt év” – mondta.


Az új szombathelyi színház 2008 decemberében tarthatná meg első előadását, melynek állandó társulata tervei szerint 18 emberből állna – vázolta társulatalapítási elképzelését Jordán Tamás.


“Olyan tagokat szeretnék szerződtetni, akik szakmailag minőséget képviselnek, de legalább ilyen fontos, hogy ők Szombathelyen éljenek. A kaposvári színház attól volt legendásan jó és nagy, hogy mi ott éltünk Kaposváron, én szombathelyi +birtokos tudatú+ színházat szeretnék csinálni” – hangoztatta. Ötletként hozzáfűzte: ha a színház létrejön, a helyi televízióban tervezik egy, az intézmény belső életéről szóló “szappanopera” elkészítését is. A leendő művészeti arculatról szólva kifejtette: nagyon konvencionális, hagyományos, jó színvonalú színháznak szeretnék megnyerni a közönséget.

Mint elmondta, ideiglenes játszóhelyként a volt Helyőrségi Művelődési Otthon (HEMO) épületét szemelték ki, de a társulatalapítással párhuzamosan meg kell kezdeni egy új kőszínház építését is.

A városi közgyűlés ellenszavazat nélkül erősítette meg azt a még 1991-ben meghozott határozatát, amely célként jelöli meg egy szombathelyi kőszínház létesítését. A színházalapítás részleteit és várható költségeit tartalmazó koncepció májusban kerül a közgyűlés elé, ennek kidolgozásában Jordán Tamás is részt vesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik