Élet-Stílus

Meghalt Sergio Bardotti

Hatvannyolc éves korában szívroham következtében Rómában meghalt az olasz könnyűzene jeles alakja, kiváló producer és világslágerek szövegírója.

Bardotti egyik legnagyobb sikere az 1968-as sanremói fesztivál volt, ahol Sergio Endrigóval közös szerzeménye, a Canzone per te nyert. (Magyar változatban Szécsi Pál énekelte Talán, sok év után címmel). Ugyancsak fesztiválgyőztes dal szerzője volt 1989-ben.

Szövegeket írt az olasz dal legkiválóbb előadóinak, rendszeresen dolgozott együtt Gianni Morandival, Ornella Vanonival, Lucio Dallával – ez utóbbit producerként ő fedezte fel az RCA lemezcég olasz leányvállalatánál. Ő írta Antonello Vendittivel a Roma című dalt, amely az AS Roma futballcsapat himnusza lett. Ő fordította olaszra Jacques Brel, Charles Aznavour és Chico Buarque de Hollanda dalait is.

Producerként nem ismert műfaji korlátokat, az 1960-as években megszülető olasz rockzene több ifjú tehetsége neki köszönhette első felvételeit. Hazájában ő volt az első, aki lemezfelvételt készített a legnagyobb olasz költőkkel. Az ő irányításával sikerült megörökíteni olyan nagy poéták versmondását, mint Eugenio Montale, Salvatore Quasimodo, Giuseppe Ungaretti és Pier Paolo Pasolini.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik