Élet-Stílus

Megemlékezések a költészet napján

Április 11-én van a költészet napja, ez alkalomból megemlékezéseket, könyvbemutatókat, felolvasásokat, dedikálásokat, konferenciákat tartanak országszerte.

A IX. kerületi Gát utca 3. szám alatti háznál tartott megemlékezésen Asperján György író azt hangsúlyozta: a kortársak nem értették meg József Attilát, az indulatait, magatartását, szemléletét. “Az utókor egyre kevésbé képes értékelni, felfogni, magáévá tenni azt a bonyolult, rendkívül sokfelé ágazó gondolatot, amit József Attila jelent” – mutatott rá. Úgy vélte, hogy “József Attila élete, életműve még körülbelül száz évet kell, hogy várjon az igazi megértésig”

Asperján György kiemelte: József Attila az öntudat költője volt, számos versében, tanulmányában az öntudat problematikáját vizsgálja, az önmagunkhoz való viszonnyal foglalkozik. Asperján György Fogadj örökbe címmel két éve, József Attila születésének 100. évfordulójára jelentette meg a költő éltét feldolgozó, nyolcszáz oldalas regényét. Az eseményen József Attila két versét Viczián Ottó színművész szavalta el.

A József Attila Emlékhely megemlékezésén koszorúzott Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester és Pál Tibor alpolgármester, valamint Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke. A József Attila Társaság nevében Rigó Béla, az egyesület vezetőségi tagja és Kemény Aranka titkár, valamint több civil szervezet és magánszemély helyezett el koszorút és virágokat.

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik