Élet-Stílus

Incognito, Mezzoforte, De Phazz: az acid-jazz ágyúi Budapesten

Április 19. és május 1. között az acid-jazz három kulcsfontosságú zenekara, az Incognito, a Mezzoforte és a De Phazz lép fel az A38 Hajón.

Csütörtökön, április 19-én az acid-jazz egyik legemblematikusabb zenekara jön Budapestre. A hetvenes évek brit fúziós dzsessz-funk világából kinőtt Incognito két kitűnő zenész, Paul Williams és Jean-Paul Maunick (azaz Tubbs és Bluey) stúdióprojektjének indult. Már a nyolcvanas években is sikeres zenekarnak számított, de az igazi robbanás akkor következett be, amikor 1990-ben – az A38 Hajón nemrégiben fellépett – Gilles Peterson kiadójához, a Talkin’ Loudhoz szerződött. Az Incognito a kilencvenes évek táncos-funkos acid jazz hangzásának legfontosabb együttese lett, Tubbs és Bluey ontották a klubslágereket, és nyugodtan mondhatjuk: egész Európa az Incognitóra táncolt.


Incognito, Mezzoforte, De Phazz: az acid-jazz ágyúi Budapesten 1

Icognitóban



A sikerszéria sok dolognak köszönhető: az Incognito mindig kényes volt arra, hogy a legkiválóbb énekesnőkkel dolgozzon. Így került hosszabb-rövidebb kapcsolatba a zenekarral Jocelyn Brown, Maysa Leak, Kelli Sae a Count Basicből és még sokan mások. Az időről-időre újjáalakuló Incognito (fennállása alatt közel 1500 muzsikus zenélt az együttesben!) kulcsfigurája továbbra is Bluey.

Garden Party a Mezzofortéval

Április 23-án jön az izlandi illetőségű Mezzoforte, amely valószínűleg a dzsessz-funk legnagyobb slágerét adta a világnak: nincs nap, hogy valamelyik rádióadón ne hangzana fel a Garden Party jellegzetes fúvóstémája. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Mezzoforte “egyslágeres csoda” lenne: a több mint negyedszázados zenekar folyamatosan a könnyed, funkos, táncos dzsessz főáramában mozog. Összetéveszthetetlen hangzás, remek zenészek, elegáns és kulturált acid-jazz.

A De-Phazz kihagyhatatlan kortárs

A munkát igazi nagy sztárral ünnepelhetjük május elsején. A kilencvenes évek acid-jazz hullámának legfontosabb kortárs folytatója a német producermágus, Pit Baumgartner mindig üdítően friss zenekara, a De-Phazz. Az ötvenes évek sodró szvingjeit a hetvenes évek soul-funkjával és a 21. század elektronikus hangzásaival mesterien ötvöző együttes igazi vonzereje a két nagyszerű énekes, az amerikai Karl Frierson és a dél-afrikai Pat Appleton. Külön-külön mindketten jártak már az A38 Hajón, itt az ideje, hogy együtt is bemutatkozzanak. A koncert időszerűségét a De-Phazz márciusan megjelenő új nagylemeze, a Days of Twang adja. A kortás nu jazz és lounge kulcsegyüttesének koncertje kihagyhatatlan élménynek ígérkezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik