Élet-Stílus

Eladják az Almássyt

Hasznosításra jelölte a budapesti VII. kerületi önkormányzat a pénteki képviselő-testületi ülésén az Almássy téri szabadidőközpontot. Az épületet bérlő cég biztosan indul a pályázaton, és ha nyer, felújítja és továbbra is kulturális célokra használja az Almássyt. A Kuliplexnek azonban úgy tűnik megpecsételődött a sorsa.

A testületi ülésen megszavazták a központ elidegenítésére tett javaslatot, így hamarosan kiírhatják a pályázatot. A kerület vezetése két éve tízévi üzemeltetésre átadta a szabadidőközpontot egy gazdasági társaságnak. A társaság szerződésben vállalta, hogy egy éven belül teljesen felújítja az épületet. A KDNP erzsébetvárosi frakciója szerint a cég e kötelezettségét nem teljesítette, ezért a vele kötött szerződést fel kellett volna bontani. Mint írták közleményükben, a központot most ezzel a “bérleti szerződéssel terhelten” akarja eladni a kerület, ez pedig “csakis érték alatti eladást eredményezhet”, ezért tiltakozik a KDNP a “privatizáció” ellen.


Eladják az Almássyt 1

Az úszodát 56-60 millióba kerülne felújítani (Fotó: Almássy Téri Szabadidõközpont)


A bérlők ráúsznak az Almássyra

Fabinyi András, a Nyitott Tér vezetője a FigyelőNetnek elmondta, hogy a KDNP állítása messze áll a valóságtól. Vállalkozásuk teljes mértékben megfelel a szerződésben vállaltaknak. Eszerint a környező lakók érdekében irányított hangtechnikát szereltek be megoldották a hangszigetelést. Ez az elmúlt két évben több tízmillió forintba került. Fabinyi szerint ez természetesen jelentősen alacsonyabb összeg, mint amennyire a teljes felújítás esetén szükség lenne. Ezt a bérlő 500-600 millió forintra becsülte. A társaság ezt az összeget ebben bizonytalan jogi környezetben nem vállalta, ezért is szorgalmazta már korábban az önkormányzatnál, hogy írják ki pályázatot.

A kht. vezetője elmondta, hogy amennyiben megnyernék a tendert, továbbra is kulturális célokra használnák az Almássyt. Erre akár garanciát is hajlandó vállalni. Az épületben működő uszoda jövője már bizonytalanabb. Ennek 50-60 millió forintos felújítását már nem biztos, hogy ki tudják gazdálkodni.

Elrugaszkodtak a valóságtól

Devosa Gábor, a kerület szocialista alpolgármestere a FigyelőNetnek megerősítette, hogy a bérlők teljesítették a szerződésben vállalt követelésüket, és a valóságtól teljesen elrugaszkodottnak tartja a KDNP felvetését, amely szerint az épületet csak bérlő vállalkozásnak a teljes felújítás költségét vállalnia kellene.

Bár a pályázat kiírásának időpontjáról és a tervezett árról az alpolgármester egyelőre még nem tudott nyilatkozni, de ha sikerül eladni az épületet, akkor a bevétel egy részéből a Száz ház utca egyik ezer négyzetméteres telkén új uszodát és egy rendezvénytermet építtetnének, amely kiváltaná a kerület egyetlen uszodáját, amely amúgy is elavult volt.

A Kultiplex bezárhat

Míg az Almássy valószínűleg nem szűnik meg, a Kultiplex alternatív kulturális és szórakoztató központ bezárhatja kapuit. Sömjén Antónia, a mozielőadások és programok koordinátora ugyanis az MTI-nek elmondta, hogy a bérlők feje fölött adják az ingatlant, így az intézményben működő mozi is bezárna. A IX. kerületi Markusovszky téren álló filmszínház az art mozihálózat tagja. A központnak helyet adó épületet a Budapest Filmtől a Kultiplex Kft. bérli, ott található a Tilos Rádió stúdiója is. A Kultiplex mozi ötéves szerződést kötött a Budapest Filmmel, ebből egy év telt el. A koncertek októberig le vannak kötve, novemberre pedig meghirdették a Gilette alternatív reklámfilm-fesztivált is.

Nagy Jenő, az intézményt bérbeadó CineReal Kft. ügyvezető igazgatója szerint évek óta szó van a bontásról, de nem tudja, hogy “most jött-e el ez az idő”. Elmondta, hogy hivatalos értesítés még nem érkezett, ha megérkezik, az intézménynek fel kell bontania a bérleti szerződést a Budapest Filmmel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik