Élet-Stílus

Először vidéken egy gigatárlat

Leonardo da Vinci számos művéből és több, az ő tervei, feljegyzései alapján készült makettből áll az a kiállítás, amely augusztus végén érkezik Magyarországra. A kiállítás különlegessége, hogy nem a főváros, hanem Debrecen ad otthont a gigatárlatnak.

A nagyszabású kiállításnak otthont adó debreceni Modem Művészeti és Kortárs Galéria vezetője szerint már önmagában az is szokatlan, hogy egy vidéki város is rendelkezik olyan kiállítótérrel, ami be tudja azt fogadni. Gulyás Gábor a FigyelőNet kérdésére ugyanakkor kifejtette, hogy Debrecen fontos kulturális központja Észak-Magyarországnak, valamint az Ukrajna-, Szlovákia-, és Románia-közeli régióinak.

Ezért szerinte igenis lehet sikere vidéken is egy ilyen jellegű eseménynek. A kiállítás szervezői 120-150 ezer látogatóra számítanak, mint Gulyás mondta, ez az a szám, amitől már rentábilisnak számít. Ha ettől is többen ostromolnák meg a Modemet, már anyagilag is sikeres lenne a tárlat.

Beelőzte Debrecen New Yorkot

Gulyás Gábor elmondta: a Modem célkitűzései között szerepel, hogy minden évben megrendeznek egy kiemelt jelentőségű tárlatot. Megnézték, hogy tavaly Európában melyek voltak a legsikeresebbek, így esett a választás a Firenzében – majd azt követően Tokióban – Leonardo elméje címmel megrendezett kiállításra. Gulyásék hosszas telefonos, és e-mailes megkeresése után végül a firenzeiek – bár először azt sem tudták, hogy létezik ilyen város – beleegyeztek, hogy a következő állomás Debrecen legyen New York és Madrid előtt.

Illusztris fővédnökök

Az 1300 négyzetméteres területen megrendezett kiállításnak Sólyom László köztársasági elnök lesz a fővédnöke, a védnökséget pedig az olasz kulturális miniszter vállalta – mondta Gulyás, aki egyelőre nem árulta el, Leonardo mely művei szerepelnek majd a debreceni bemutatón.


Először vidéken egy gigatárlat 1

Annyit azonban kérdésünkre elmondott, hogy 10-20 eredeti, Magyarországon még soha nem látott Leonardo mű – grafika, festmény, szobor – érkezik a cívisvárosba. Jelenleg is egyeztetnek a műtárgyak tulajdonosaival, ezért nem célszerű még nyilvánosságra hozni a pontos katalógust – mondta Gulyás.

Leonardo álmai 34 tonnában

Az igazi Da Vinci című kiállítás leglátványosabb elemei a Leonardo tervei alapján készült modellek lesznek. Rendkívül különleges, multimédiás kiállítási elemeket építenek meg, amelyből kiderül, hogyan készült az Utolsó vacsora, vagy a Mona Lisa mosolya. Láthatunk majd egy fából készített mozgó oroszlánt is.

Mindez összesen 34 tonnát nyom, hét kamion fogja a genovai kikötőből Debrecenbe szállítani ezeket – sorolja Gulyás.

Korszerű kiállítótér


Először vidéken egy gigatárlat 2

A debreceni galéria szerencsés helyzetben van annyiban, hogy az épület megfelel valamennyi európai biztonságtechnikai követelménynek, vagyis minden feltétel adott a kiállítás fogadására – emelte ki Gulyás. Emiatt erre különösebben nem kell költeni, de a szállítási, biztosítási költségek így is tetemesek.

Előrehaladott tárgyalások vannak egy nagy szponzorral arról, hogy ezeket főbiztosítóként állja, és Deberecen önkormányzata is aláírta már a garanciavállalásról szóló dokumentumot. A tárlat költségeiről Gulyás Gábor szintén nem tudott még nyilatkozni, annyit elárult, hogy csupán a szállítási, összeállítási költségek is 600 ezer euró körül vannak.

Tízeurós jegyek

A kiállítás költségeibe közvetlenül nem száll be a kulturális tárca, ugyanis nem fért bele a kiemelt rendezvények sorába – mondta Gulyás. A tervezett Leonardo da Vincihez kapcsolódó vetélkedősorozat kapcsán azonban felveszi a Modem a kapcsolatot az OKM-mel.

A jegy ára hasonló lesz, mint Firenzében és Tokióban: átlagosan 10 euró, de a gyerekek kedvezményt kapnak, a diákok csoportosan például az eredeti jegy harmadáért mehetnek be majd a Modembe. Július 1-jétől interneten már lehet elővételben rendelni belépőket.

A tárlatot a tervek szerint augusztus 16-tól november 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik