Élet-Stílus

Új lehetőségek a hipertermia alkalmazására

A lokális elektro-hipertermiás kezelések lehetősége a hazai betegek számára is elérhetővé váltak ezév áprilisától.

A Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium 2005. áprilisi ülésén rutinszerűen alkalmazható eljárássá minősítette a lokális (helyi) hipertermiát. Ezzel hat hazai intézményben, feltételek nélkül kezdhették meg a lokális elektro-hipertermiás kezeléseket, vagyis gyakorlatilag megszűntek az eddigi korlátozások. (Ugyanakkor a teljestest hipertermia továbbra is kísérleti fázisban van és csak a Bács-Kiskun Megyei Kórház, Onkoradiológiai Központban, Kecskemét, végezhető.)

A kezelés így elérhető a Bács-Kiskun Megyei Kórház, Onkoradiológiai Központjában (Kecskemét), a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, Megyei Onkológiai Központjában, (Gyula), a Fővárosi Onkoradiológiai Központban, (Budapest), az Országos Onkológiai Intézetben, (Budapest), a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkológiai Klinikáján, (Budapest), Vas Megyei Markusovszky Kórház-rendelőintézet, Onkoradiológiai Osztályán, (Szombathely).

A hipertermia (a rákos szövetek túlmelegítésével történő gyógyítási eljárás) már ősidők óta ismert és alkalmazott módszer a rákgyógyászatban. Azonban csak a modern technika tudta megteremteni azokat a feltételeket, amelyek felhasználásával a módszer alkalmazhatóvá vált a mai modern orvostudományban is. Az ELTE fizikus tanára, Szász András professzor, alkotta meg azt a megfelelő technikai hátteret, mely lehetővé tette az eljárás biztonságos és eredményes alkalmazását.

Az új helyzet szakmai értékelését, az elért eredményeket és jövőbeli lehetőségeket vitatják meg augusztus végén a Szent István Nyári Egyetemen, a Szász András professzor által vezetett Biotechnika Tanszék szervezésében megrendezésre kerülő előadás-sorozatában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik