Élet-Stílus

Az extasy enyhíti a Parkinson-kór tüneteit?

Amerikai kutatók fölfedezték, hogy az extasy nevű kábítószer hatására javult a Parkinson-kóros egerek állapota.

A tudósok nem vizsgálták a szer hatását embereken, és senkinek sem javasolják az öngyógyítást. „Nem akarjuk azt az ötletet sugallni, hogy minden Parkinson-kóros beteg álljon ki az utcasarokra és próbáljon amfetaminokat vásárolni” – mondja a kutatócsoport vezetője, Marc Caron, az észak-karolinai Durhamben lévő Duke Egyetem sejtbiológusa. Ennek ellenére a csoport bizakodik abban, hogy kutatási eredményeikből új gyógymódok születnek a Parkinson-kór – egy sorvasztó betegség, amelyben a paciensek elvesztik a cselekedeteik feletti ellenőrzést – kezelésére.

Caron csoportja olyan genetikailag megváltoztatott egereket vizsgáltak, amelyek agyában nem termelődött dopamin. Azon emberekhez hasonlóan, akikben alacsony a dopaminszint, ezek az egerek is Parkinson-kórszerű tüneteket mutattak, úgymint remegés és merev végtagok.

A csoport ezután különféle vegyületeket adagolt az egereknek, olyan gyógyszereket keresve, amelyek enyhíthetik a tüneteiket. Tapasztalataik szerint a leghatékonyabbnak a metilén-dioxi-metamfetamin (MDMA) vagy ismertebb nevén extasy bizonyult. Az MDMA azonban nem emelte a dopaminszintet, ami a dopaminrendszeren kívüli, ismeretlen hatásmechanizmusra utal.

Együtt hatásosabb

A csoport azt is fölfedezte, hogy az MDMA és a Parkinson-kór jelenlegi gyógyszere az L-DOPA (a dopamin egyik kémiai építőköve) együtt hatékonyabb volt, mint bármelyik gyógyszer önmagában.

„Ez azt sugallja, hogy ezeket az amfetaminokat alacsony koncentrációban, illetve a velük kapcsolatos vegyületeket potenciálisan föl lehet használni az L-DOPA kiegészítőjeként” – mondja Caron. A tanulmány a PloS Biology szakfolyóiratban jelent meg.

A kutató célja, hogy olyan szereket találjon, amelyek az MDMA-hoz hasonlóan hatnak. Nem tanácsolja, hogy MDMA-t adjanak a Parkinson-kóros betegeknek, de reményei szerint, talál olyan vegyületeket, amelyek utánozzák ennek hatásait.

Az új eredmények némiképp ironikusak, mivel alig három éve egy tanulmány azt állította, hogy az extasy Parkinson-kórszerű tüneteket okozhat majmokban. Utóbb azonban a tanulmányt publikáló kutatók visszavonták állításaikat, miután rájöttek, hogy összekeverték az extasyt a köznyelvben speedként ismert metamfetaminnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik