Élet-Stílus

Uniós összefogás szükséges a madárinfluenza ellen

Németország egy várható madárinfluenza-járvány elleni európai összefogást sürget.

Az utóbbi napokban egyre rohamosabban közeledő madárinfluenzával kapcsolatban Németország a legrosszabb lehetőségre készül – nyilatkozta pénteken Renate Kunast, fogyasztóvédelmi miniszter.


Első lépésként a kormány kötelezi a német farmereket, hogy szárnyas jószágaikat ketrecben tartsák, elkerülendő, hogy Közép-Ázsiából érkező költözőmadarakkal kerüljenek kapcsolatba. A vándormadarak érkezése szeptember közepére várható.


Kunast ugyan óvott a pániktól, azonban uniós összefogást sürgetett az ügyben.


A német lépéshez hasonló döntést hozott a dán kormány, amely arra kötelezte a baromfitermelőket, hogy belső térben helyezzék el az állatokat.


Szibériában először júliusban fedezték fel a madárinfluenza H5N1 vírusát. Azóta a járvány átterjedt az Urálon. A betegség eddig több mint 11 ezer állatot ölt meg, ezen felül a hatóságok – megelőzési céllal – több ezer állat kényszervágását is elrendelték. Pénteken Kazahsztánból is hivatalos jelentés érkezett: ott is felfedezték a vírust.


A vírus 2003-ban 57 embert ölt meg Ázsiában, azonban kutatók attól tartanak, hogy a járvány világméretűvé terebélyesedik. Ebben az esetben 50 millióra teszik a várható halálos áldozatok számát.


A Roche nevű svájci gyógyszercég hamarosan 3 millió Tamiflu nevű, a madárinfluenza hatásait enyhítő szert ad a WHO-nak. A szervezet azonban arra figyelmezte, hogy járvány esetén az ilyen gyógyszerek gyártási kapacitása messze alulmarad az ilyen igényeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik