Élet-Stílus

Blu-ray kontra HD DVD

A japán Toshiba folytatja saját HD DVD következő generációs DVD formátumuk kifejlesztését miután a Blu-ray technológiát fejlesztő Sonyval az egységes szabvány bevezetéséről folytatott tárgyalások zsákutcába jutottak.

A tárgyalások még folynak, de megegyezés hiányában a Toshiba saját fejlesztésének folytatása mellett döntött. A helyzet a videokazetták elterjedését megelőző küzdelmet idézi fel a VHS és a Betamax formátumok között.

A következő generációs DVD technológia filmszínházi minőségű moziélményt ígér az otthonokba és új interaktív szórakoztatási lehetőségeket nyit meg a felhasználók előtt. A lemezek és a berendezések várhatóan már az idei év vége felé az üzletekbe kerülnek. a Blu-ray lemezek nagyobb tárolási kapacitással rendelkeznek majd mind a HD DVD lemezek, viszont sokkal többe kerül majd az előállításuk – legalábbis rövid távon.

A Sony meggyőződése szerint egyetlen formátum bevezetésére van szükség és a berendezés gyártók a Blu-ray technológia alkalmazása mellett teszik majd le a voksot. Szakértők szerint azonban a digitális technológia korában a formátumok kompatibilitásának biztosítása már egyáltalán nem jelent akkora problémát mint az analóg videokazetta formátumok összecsapása idején. A lejátszó berendezéseket könnyedén többfunkcióssá lehet tenni.

A francia Thomson S.A. például már közölte is, hogy berendezései mindkét formátumot támogatják majd. A Blu-ray támogatói között vannak az Apple Computer, a Dell, Hewlett-Packard és a Samsung Electronics. A hollywoodi stúdiók közül a Walt Disney és a Sony Pictures Entertainment a Blu-ray technológia, a Paramount Pictures, a Universal Pictures és a Warner Brothers Studios pedig a HD DVD alkalmazását támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik