Élet-Stílus

Egyre erősebb vírustámadásokra számíthatunk

Az elektronikus készülékek – személyi számítógépek, mobiltelefonok, MP3 lejátszók és konzoljátékok – számának stabil emelkedésével párhuzamosan ugrásszerűen növekszik az elektronikus vírusok és egyéb rosszindulatú támadások száma is.

A vírusok, férgek és rosszindulatú szoftverek egyre fokozottabb terjedésével a cégek világszerte dollármilliárdokra rúgó adat és állásidő veszteségekkel számolhatnak. Ezek a rosszindulatú fenyegetések – további károkat és frusztrációt okozva – a mobiltelefonok világába is betörnek.

Világunk egyre nagyobb mértékű függése az elektronikus készülékektől fokozottan sérülékennyé tesz bennünket ezekkel a támadásokkal szemben. A mobil készülékek szaporodásának egyik nagy hátránya például az, hogy számos hozzáférési pontot biztosít a hackerek számára a magán, céges és akár kormányzati hálózatokhoz is. Sokan nem is tudják, mennyire fontos szerepet töltenek be életükben elektronikus készülékeik, amíg ezek el nem romlanak, vagy ami még rosszabb, támadást nem intéznek ellenük.
A távmunka, a mobiltelefon használat és a WiFi alkalmazásának elterjedése növeli a potenciális belépési pontok számát. A mobiltelefonok száma máris meghaladta a személyi számítógépekét, ami azt jelenti, hogy egy a mobilkészülékeket érintő átfogó támadásnak jelentős következményei lehetnek. Gondoljunk a hackerek által csak nyitott hálózatként emlegetett WiFi gyors elterjedésére – és máris teljesen nyilvánvalóvá válik a kockázat.

A CNN hírtelevízió a múlt héten adását megszakítva tájékoztatta nézőit informatikai rendszere instabilitásáról, melynek okozója az augusztus 15-én azonosított Zotob, Bozori és IRCbot által okozott féreginvázió volt. Hasonló támadás érte az ABC News, Caterpillar a DaimlerChrysler, Disney, New York Times, Kraft Foods és UPS cégeket. Szakértők szerint valószínűsíthető, hogy ez a támadás okozta augusztus 22-én a New York-i, San Fransisco-i, Miami-i, Los Angeles-i, Houston-i és Dallas-i repülőterek informatikai rendszereinek leállását is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik