Élet-Stílus

Nyugat-Európában is sikeres a Logan

A Renault tervei szerint jövőre mintegy ötezer Dacia Logan típusú autót tud majd értékesíteni Olaszországban saját márkakereskedő-hálózatán keresztül.

A típust a Renault eredetileg a viszonylag alacsony fizetőképességű fejlődő piacokra szánta, sikerét látva azonban a nyugat-európai piacokra is bevezeti. Az autó már kapható Franciaországban, Spanyolországban és Németországban.

Az autók olaszországi értékesítése január elsején kezdődik meg. A Loganeket 76 márkakereskedő 120 bemutatótermében állítják ki, és mintegy 200 műhely foglalkozik majd szervizelésével.

Az autók többsége a romániai Pitestiben készül, de gyártják Kolumbiában, Oroszországban és Marokkóban is vagy teljesen a Renault tulajdonában lévő üzemekben, vagy helyi partnerekkel folytatott együttműködésben. 2006-ban megkezdik az autó gyártását Iránban, 2007-ben pedig Indiában és Brazíliában. Az idén mintegy 150 ezer darabot értékesítenek a modellből a Renault becslése szerint. A termelés 2006-ban 200 ezerre emelkedik.

A Dacia az idén egymilliárd eurós forgalomra, és a Renault tulajdonosként történt 1999-es megjelenése óta első alkalommal nyereségre számít. A francia autógyár azóta összesen 500 millió euró körüli összeget ruházott be a romániai Dacia gyárba. 2006-ban egy 215 millió eurós beruházás veszi kezdetét Pitestiben Renault, Nissan és Samsung autók számára sebességváltókat gyártó üzem építésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik