Élet-Stílus

Sikeres volt az első arcátültetés

Franciaországban végrehajtották az első arcátültetést. A műtétet egy 38 éves nőn végezték el, aki még januárban, egy kutyatámadás során elvesztette orrát, ajkait és állát.

A BBC jelentése szerint a nő sérülései a súlyos torzuláson túl az evés és a beszéd műveleteit is komolyan hátráltatták. A hét órán át tartó operációban szöveteket, izmokat, artériákat és ereket távolítottak el az agyhalott donorról, és ültették át a páciens arcára. Az orvosok hangsúlyozták: a páciens nem fog hasonlítani a donorra, de saját támadás előtti önmagára sem, sokkal inkább a két arc keverékét kapták végeredményül. A csontszerkezetek különbözősége miatt eleve nem láthatnánk viszont a donor képmását a befogadó arcán.

Technikailag már évek óta lehetséges az arcátültetés, azonban az etikai és pszichológiai kérdések annyi vitát robbantottak már ki, hogy élő emberen gyakorlatban csak most valósították meg először. Az eljárást amerikai, brit és francia szakemberek is kutatják, és megállapították, hogy egy másik ember arca alkalmasabb a transzplantációhoz, mint a beteg testének egy más területéről származó bőr, aminek más lehet a mintázata vagy a színe.

A franciák páciense minden részletre kiterjedő tájékoztatást kapott az eljárásról, mielőtt az elmúlt hét végén Amiens egyik kórházában a sebészcsoport Bernard Devauchelle és Jean Michel Dubernard professzor vezetésével belevágott volna az operációba. A francia Le Point folyóirat beszámolója szerint az átültetéshez szükséges szöveteket, izmokat és artériákat egy többszörös szervdonortól szerezték be, aki az agyhalál állapotában feküdt Lille-ben. A jelentések szerint az új arcot kapott nő kiváló általános egészségnek örvend és az átültetés is természetesnek tűnik. Akárcsak a többi transzplantáción átesett betegnek, neki is szednie kell az immunszupresszáns gyógyszereket, hogy teste megbirkózzon az adományozott szövetekkel.

A transzplantátumnak még élő donortól kell származnia, azaz intenzív osztályon fekvő beteget csak azután lehet lekapcsolni a gépekről, miután arcát már eltávolították. Ez elég horrorisztikusan hangzik, különösen akkor, ha a donor a gépek leállása után tovább lélegzik, ami egyáltalán nem kizárt. Felmerül persze az is, hogy mi van, ha a szervezet mégsem fogadja be az új bőrfelületet. Ilyenkor elképzelhető, hogy a páciens még rosszabbul jár, mintha nem is nyúltak volna az arcához.

A terület kutatói mindenesetre most árgus szemekkel figyelik a francia esetet, ami – mivel csak részleges átültetés volt – az orrot és az ajkakat foglalta magába. A brit és amerikai kutatók szerint várhatóan nem lépnek fel komplikációk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik