Élet-Stílus

Kína és Oroszország együtt vizsgálja a benzolszennyezést

Kína együttműködik Oroszországgal a Szungari folyón az orosz határ felé úszó súlyosan mérgező szennyeződés hatásainak enyhítésében, de kártérítés nem jött szóba a felek között. Ezt Csin Kang kínai külügyi szóvivő közölte, megemlítve, hogy Peking szerdán víztisztító berendezéseket és aktív szenet küldött Oroszországnak.

A hideg időjárás miatt a Szungari egyes részei befagytak, és a szennyeződés mozgása emiatt lelassult – jelentette az Új Kína hírügynökség. Szakértők korábban azt közölték, hogy a szennyeződés december első napjaiban elérheti az Amurt.

Natalja Prokofjeva, a habarovszki körzeti elektromos művek szóvivője a távol-keleti meteorológiai és környezetvédelmi megfigyelő szolgálatra hivatkozva viszont már azt közölte, hogy a szennyeződés december 15. táján érkezhet meg a mintegy 600 ezres Habarovszkba.

A tudósok naponta vesznek mintát a torkolat fölötti részeken, és ezeket Habarovszkba küldik elemzésre. Habarovszknak több mint tíz napra elegendő ivóvize van, de a város ipari célokra használt víztartalékai csak három napra elegendőek. A szóvivő szerint az energetikai létesítmények a szennyeződés következtében súlyosan károsodhatnak, mert a működtetésükhöz használt víz minőségi normái sokkal magasabbak, mint az ivóvízre megállapított normák. A szennyeződés befolyással lesz a régió fűtési rendszerére is, és ez a télre való tekintettel katasztrofális következményekkel járhat.

A nitrobenzol-koncentráció a Szungarin az északkelet-kínai Harbin városától kétszáz kilométernyire északkeletre 26-szorosa a megengedett határértéknek – közölte az orosz természetvédelmi felügyelet regionális igazgatósága. A kínai oldalon orosz szakértői csoport vizsgálja a Szungari vizét, és hamarosan kínai szakértők utaznak Habarovszkba is. Orosz területen folyamatosan vízmintát vesznek az Amurból hat helyen. Orosz és kínai szakértők közösen is vizsgálják a vizet, csütörtökön Mulan kínai város körzetében 9 mintavételre kerül sor, és ezeket kínai, valamint orosz laboratóriumokban is ki fogják vizsgálni.

Kínai hivatalos becslések szerint száz tonnányi benzol, nitrobenzol és egyéb mérgező anyag került a Szungari folyóba azután, hogy november 13-án robbanás történt egy vegyigyárban Csilin kínai tartományban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik