Élet-Stílus

Indulhat az alaszkai olajkitermelés

Az olajfúrást az alaszkai természetvédelmi övezetben úgy sikerült elfogadtatni, hogy az olajkitermelésből származó adókból finanszíroznák a védelmi minisztérium költségvetését, amelyben a hurrikán áldozatainak juttatandó segélyek, az afganisztáni és az iraki katonai bevetés költségei is szerepelnek – írja a San Francisco Chronicle.

A republikánusok már többször elővették az alaszkai olajkitermelés kérdését, de a természetvédelmi indokok eddig mindig erősebbek voltak. A mostani siker annak köszönhető, hogy az olajkitermelést összekötötték azzal 453 milliárd dolláros számlával, amit az idei hurrikánok okozta károk enyhítésére szán a kormány. A természeti csapás által érintett képviselők ugyanis szívesen adták voksukat a déliek számára előnyös döntéshez.


A megegyezés értelmében a olajfúrásból származó állami bevételek 80 százalékát a szövetségi kormány kapja, amit a központi források mellett Louisiana, Mississippi, Alabama, Texas és Florida között oszt el, de Alaszka is jelentős bevételekhez jut.


A fúrás másfél millió hektárt érint a természetvédelmi övezet északi területén. A zöldek aggályaival szemben az olajlobbi úgy véli, hogy a kitermelés enyhítheti az Egyesült Államok olajfüggőségét.

A képviselőház az egész éjszaka alatt folytatott vita után hétfőn 308 igen és 106 nem- szavazattal fogadta el a törvényjavaslatot. A szenátusban azonban a demokrata pártiak obstrukciós taktikával még kitolhatják a jövő évre a szavazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik