Élet-Stílus

Mozgalom a fényszennyezés ellen

Sok nagyvárosban hozzáláttak a csillagokat elhalványító éjszakai fények csökkentéséhez, legutóbb például Rómában, ahol a 170 000 utcai lámpából álló közvilágítás halványításától 40 százalékos költségmegtakarítást várnak amellett, hogy újra láthatóvá teszi majd az égbolt csillagait.

David Crawford, az arizonai székhelyű Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (International Dark-Sky Association) alapítója és elnöke sikeresen hirdette meg a fénnyel történő környezetszennyezés elleni harcot. A mozgalom érvrendszere szerint a szomszédból átjövő fény egyfajta birtokháborításnak is felfogható, az égboltot megvilágítani pedig felesleges és költséges, nem is szólva arról, hogy súlyos pusztítást végez a rovarok világában is.

A szövetség tagjainak néhány egyszerű alapszabályt kell betartani: a lámpák lefelé világítsanak, és ne felfelé vagy oldalra, semmi se legyen túlzottan megvilágítva, ki kell kapcsolni a világítást, ha nincs rá szükség, energiatakarékos világítótesteket kell használni, és takarodót kell fújni: éjszakára ki kell kapcsolni a fényreklámokat és a parkolók világítását is.

Ugyancsak fontos, hogy a csillagokra tekintő ember érzi a helyét a világegyetemben. A fényszennyezés nélküli tiszta égbolton szabad szemmel megkülönböztethető 7000 csillag közül a nagyvárosokban jó, ha 70 kilátszik az alulról megvilágított pára mögül.

Crawford most az Ausztráliában már hivatalos szabványként elfogadotthoz hasonló egységes világítási szabályrendszer kidolgozásán dolgozik, s reméli, hogy mozgalmához egyre több amerikai nagyváros is csatlakozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik