Élet-Stílus

Csökkenő erdőirtás az Amazonasnál

Környezetvédelmi csoportok csak óvatosan üdvözölték a hírt, hogy Brazíliában az Amazonas-vidéken négy éve először csökkent az erdőpusztítás mértéke – jelenti a BBC magyar kiadása.

A brazil űrhivatal műholdas felvételek alapján készít becslést arról, hogy a trópusi esőerdőknek mekkora része pusztul el évente. Az idei statisztika 19 ezer négyzetkilométer alatti terület erdőirtását mutatja.

Ez azt jelenti, hogy 2001 óta most először csökkent az erdőpusztítás mértéke az Amazonas-vidéken – ráadásul majdnem egy évtizede ez a legnagyobb csökkenés ebben a statisztikában. Abban viszont nincs egyetértés, hogy ennek mi lehet az oka.

A brazil kormány állítja, hogy a térség szigorúbb hatósági ellenőrzése tart távol sok fakitermelőt és farmert attól, hogy illegális erdőtisztítást végezzen. Környezetvédő csoportok azonban más lehetséges tényezőkre mutatnak rá.

A WWF természetvédelmi világszervezet szerint valójában a nemzetközi szójaárak esése lehet a fő ok. Az utóbbi években tudósok rámutattak az Amazonas-medencében gyorsan növekvő szójatermesztés és az erdőpusztítás közötti összefüggésre.

Most viszont a szójaárak esése miatt a farmerek is érdeklődésüket vesztették. A Greenpeace szervezet az új statisztikát előrelépésnek mondta, de ennek ellenére továbbra is botrányosnak tartja a brazil esőerdők pusztításának ütemét – rámutatva, hogy percenként öt focipálya-méretű területről vágják ki a trópusi fákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik