Élet-Stílus

Kütyük, gadgetek, bigyók karácsonyra

Ajándékötletek számítógép-rajongóknak és technológiakedvelőknek, avagy mit vegyünk azoknak, akiket láthatóan nem érdekel egy újabb meleg sál karácsonyra.

Karácsonyi kalandozásunkat azzal a gondolatisággal állítottuk össze, hogy ebben az évben végre ne kelljen a számítógép-megszállottaknak olyan ajándékokhoz mosolyogni, amit utána úgysem használnak semmire. Természetesen nem árt egy kis felderítés a célszemély már birtokolt eszközeivel kapcsolatban, persze ezen fontos információk jelentős részét a számítógép körül uralkodó rendetlenségből általában vizuális úton is kiszűrhetjük.

Hasznos és haszontalan dolgok

Óvatosan kell osztályoznunk a ránézésre hasznosnak látszó termékeket, hiszen a megajándékozandó személy egyéni vágyai jelentősen befolyásolják az ajándék értékét.
Egészen kicsi tárggyal is okozhatunk örömet, míg rossz esetben egy drága eszköz is kacatként végezheti a többi polcon porosodó tárgy között.

A drága ajándék nem mindig záloga a sikernek, mint ahogy az olcsóbb eszköz sem feltétlenül okoz a megajándékozottban csalódottságot. A számítógép-tulajdonosoknak általában mindig hiányzik valami, a soha véget nem érő legózás örömével építgetett gépükkel kapcsolatban általában mindig csak egy ilyen vagy olyan valami hiányzik. Természetesen a legújabb fejlesztés után is marad hiányzó apróság. Ezt kell megtalálnunk, ajándék gyanánt beszereznünk, és a karácsonyfa alá helyeznünk egy helyes kis masnival átkötve. Nézzük a divatosabbakat!

Internetes telefonálás

Ha telefonköltségeinket csökkenteni szeretnénk, akkor praktikus ajándéknak tűnik egy internetes telefonprogram beszerzése. Ez nem kerül pénzünkbe, viszont ehhez a rendszerhez mindenképpen szükséges legalább egy headset, amely igen sokféle árban és formában érhető el a számítástechnikai üzletekben. A fejhallgatós mikrofonok nagy választéka mellett egy hasznos tanácsot fogadjunk meg: lehetőleg olyan eszközt válasszunk, amely rendelkezik valamilyen számunkra ismerősen csengő terméknévvel. Az ok egyszerű, a márkás termék lehet, hogy drágább, de általában tartósabb is. A márka mellett még egy apróság fontos, ez pedig a hangerő-szabályozó. Ez a kis potméter jelentősen növelheti egy termék használati értékét.

Ha a géphez dróttal kapcsolódó terméket veszünk, ellenőrizzük, hogy megfelelő méretű jack-dugóval szerelték-e fel az eszközt. Egy esetben nem kell ilyennel törődnünk, ha a készülék USB-vel csatlakozik.

Vezeték nélkül telefonálni is egyszerűbb, sajnos PC-ről még nem. Ehhez ugyanis még nem jelentek meg az igen jó minőségű, kifejezetten számítógépes telefonálásra tervezett modellek.

Hangszórók és hangrendszerek

Ha ismerősünk játékrajongó vagy filmmániás, könnyű dolgunk van. Az internetes zeneletöltések és a digitális házimozi elterjedése új igényeket támaszt a hangrendszerekkel szemben is. A számítógépesek eddig használt hangszórói pillanatok alatt váltak divatjamúlt kacattá. Ma már nemcsak a mozikban, hanem a játékosok szobáiban is a THX-hangzás a menő. Ebben a témakörben is akadnak kiváló minőségű termékek, és sajnos, szép dobozba csomagolt, középszerű szerkentyűk is. A márkásabb termékekben itt is nagyobb lehet a bizalmunk, mivel ezek tervezésükben és hangzásukban is jobban teljesítenek a „noname” termékekkel szemben.

Pendrive

Lassan mindenki hord a kulcstartóján fura alakú USB-kütyüket, amelyek kiválthatják az elmaradott kislemezen való adathordozgatás problematikáját. Ha ismerősünk még nem rendelkezik ilyen kisméretű adathordozóval, nagy örömet okozhatunk neki, alacsony befektetési költségek mellett.

Egerek

A számítógépesek szeretik a szabadságot. Az már régen rossz, ha asztalunkat keresztbe-hosszába futó csatlakozókábelek, zsinórok fojtogatják. Egy ilyen asztalon legtöbbször elavult egeret találunk. Pedig igen hasznos segédeszköz a mindennapokban egy szabadon futó, drót nélküli rágcsáló. Ebben a kategóriában széles a kínálat, kisebb, nagyobb, designosabb és ergonomikus modellek egész sorát ajánlhatnánk praktikus ajándékként.

Memóriakártyák

Nem is olyan régen foglalkoztunk a memóriakártyákkal részletesen. Aki digitális fényképezőgéppel rendelkezik, az tudja, hogy memóriakártyából sosem elég. Az ajándék ugyan igényel egy kis utánjárást, de ha kifaggattuk a megajándékozandót, hogy nem lenne-e szüksége egy újabb memórialapocskára, bizonyára azt is elárulja, hogy mekkora kapacitásúra vágyik. Ne a kártya nagyságát nézzük, hiszen egy ilyen kicsiny plasztiklapocska nagy örömet okozhat a fotósok bármelyikének.

MP3-kütyük

Nem valami olcsó mulatság, de ma már nem elérhetetlen egy kisméretű MP3-lejátszó. Sokféle típusú, méretű és minőségű MP3 player található a boltokban, amelyek közül nehéz kiválasztani a legmegfelelőbbet. A választás egyik szempontja lehet a tárolókapacitás, amely természetesen az árat is meghatározza. A legtrendibb mostanában ebben a témában az iPod, illetve a nemrég megjelent iPod Nano. Ezeknek azonban az ára lényegesen magasabb, mint a többi MP3-lejátszóé. A nem márkás termékek itt is olcsóbbak, bár legtöbbször nem versenyképesek a komolyabb gyártók gondosan tervezett modelljeivel.

iPod-rajongóknak

Sajnos idén még nem kerülnek forgalomba azok a kiegészítők, amelyeket az Apple itthon meghirdetett pályázatán láthattunk a napokban. A legjobb iPod-tok-tervek hamarosan megvalósításra kerülnek, és a megfelelő szaküzletekben előbb-utóbb elérhetővé válnak.
Ezen a karácsonyon az iPod-tulajdonosok még legfeljebb maguknak barkácsolhatnak tokot a kedvelt készülékükhöz.

Kütyük, izék, micsudák

Az internet végtelen oldalain találhatunk ezeknél extrémebb ajándékokat is, amelyek elemzésébe most nem kezdenénk bele, hiszen soha nem érnénk a végére. Egy tény: a világ legértelmetlenebb USD-eszközeit, vicces játékait, kütyüit rendelhetjük meg a specialistáktól.
Csak néhány őrültebb találmány a meglepő kínálatból: USB-pohármelegítő kávézóknak, vízzel üzemelő óra álomszuszékoknak, USB-kutya és kroki plüssállatrajongóknak, napelemes táska környezetvédőknek, szemmasszőr kézikészülék monitorfüggőknek. Ezek a nagyszerű termékek mindegyike interneten rendelhető, és a használatukból eredő mellékhatások tekintetében praktikus konzultálni orvosunkkal, gyógyszerészünkkel.

Reményeink szerint ez a kis összeállítás segíthet elkerülni néhány olvasónknak az ebben az évben esedékes sapkák és kesztyűk özönét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik