Élet-Stílus

Ingyenkoncertek a zene ünnepén

Az 1982-es francia példára 11 éve Budapesten is városszerte ingyenes koncertekkel ünneplik a nyár első napját.

A mozgalomhoz mostanra több mint száz ország csatlakozott. Európában a kezdeményezés egyesületi formát öltött a Zene Európai Ünnepe néven, chartáját – tizenkét országot képviselve – tizenhat város írta alá 1997-ben Budapesten. A megmozdulást tizenegyedik alkalommal rendezik meg a magyar fővárosban.

A margitszigeti Tilos az Á Színpadon többek között Lajkó Félix, Alexander Balanescu, a Keller vonósnégyes és a Muzsikás együttes, a Nehru-parti Kultiplex Színpadon a Bälga, a Vörösmarty téren a Kaláka, míg a Petőfi Csarnokban az Omega zenekar ad koncertet.

A Liszt Ferenc téren rendhagyó előadásokat tartanak, éjfélkor megnyílik a Zeneakadémia kapuja: az intézményben Kis éji zenével várják az érdeklődőket. A Francia Intézet az idén is hozzájárul az ünnepléshez: a Gödör Klubban a francia NoJazz együttes, továbbá több magyar zenekar is fellép.

A nyári napfordulót, a Szentivánéjt Pilisszentiván 15. alkalommal ünnepel. A keddtől szombatig tartó Napforduló Fesztivál keretében rendezik meg a Szerelmesek Éjszakáját. A szentiváni tóparton, előadásokat, filmvetítést, koncerteket tartanak. Szombaton a falu főutcáján pedig sok száz fős felvonulás kíséri majd az este meggyújtandó tűzkereket, amellyel Shakespeare: Szentivánéji álom című művének bemutatása után meggyújtják az ünnepi máglyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik