Élet-Stílus

Napforduló, tűzszertartás, Szent Iván-éj

Újjáéledő hagyományok, ősi tudások keverednek a pénteki éjszaka szertartásaiban, örömünnepeiben. Honnan is erednek a Szent Iván éjszakáján ünnepelt szokásaink?

Bár a nyári napforduló tűzünnepét már évszázadok óta Szent Iván (János) napjának (június 24) előestéjén tartják, és éppen ezért a legtöbb ember szemében keresztény ünnepnek számít, kétségtelen tény, hogy máig eleven szokásrendszere a kereszténységet messze megelőző korokból ered.

Tűzszertartással kezdődik a program a pénteken először rendezett Jurta találkozón is, a budapesti Hajógyári Szigeten, majd egészen éjszakába nyúlóan folytatódik tűzugrással és közös dobolással.

A tűzünnep a kereszténység elterjedése után is megőrizte mágikus karakterét. Szent Iván varázslatos éjszakáján a megtisztulással, a gyógyítással, az egészség megőrzésével, a szerelemmel, a házassággal és a termékenységgel kapcsolatos mágikus praktikákat gyakorolták Európa-szerte. Ezek a hagyományok jelennek meg a szombat éjszakáig tartó pilisszentiváni rendezvényeken is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik