Élet-Stílus

Kolerajárvány tombol Nyugat-Afrikában

Már háromszáz halálos áldozata van a nyugat-afrikai kolerajárványnak Bissau-Guineában, a betegségben szenvedők regisztrált száma pedig elérte a 17 ezer 850-et - közölte kedden az ország egészségügyi minisztériumának szóvivője.

“A járvány terjedése megállt, a regisztrált új betegek száma már csökken, naponta 15-20 ember, miközben júliusban és augusztus elején még 100-150 új beteget vettek fel naponta a kórházakba” – állította El Hadji Lamine. Szeptemberben a hatóságok szigorú intézkedéseket vezettek be, amelyek megítélésük szerint meghozták az eredményüket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szeptember elején figyelmeztetett, hogy az idén Nyugat-Afrikában több tízezer ember betegedett meg kolerában, és a helyzet évről évre rosszabb. A leginkább sújtott ország Bissau-Guinea, de Burkina Fasóban, Elefántcsontparton, Guineában, Libériában, Maliban, Mauritániában, Nigerben, Szenegálban, és délebbre, Kongóban is jelentettek haláleseteket.

A megbetegedések rendkívüli száma részben az időjárási körülményekre és a regionális konfliktusok kiváltotta tömeges vándorlásra vezethető vissza. A vándorlások megnehezítik a járvány elleni harcot is. Szakértők szerint a közegészségügyi viszonyok javításával és kellő tájékoztatással könnyebben meg lehetne állítani a kór terjedését. Ehhez azonban több pénzre van szükség – állítják ENSZ-szervek illetékesei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik