Élet-Stílus

Szabó Magda 88 éves

Szabó Magda Kossuth-díjas írót köszöntötték 88. születésnapján, egyúttal legutóbbi regénye, a Für Elise százezredik példányának megjelenése alkalmából szerdán este Budapesten, a Károlyi-palotában.

Szabó Magda életműve óriási: írt drámát, esszét és regényt is a versek mellett, műveit a világ 42 országában ismerik – mondta Lator László irodalomtörténész a hatalmas érdeklődéssel kísért ünnepségen. A kétszeres József Attila-díjas, Corvin-lánccal is kitüntetett alkotó munkásságát méltatva hozzáfűzte, hogy mindegyik műfajban, valamennyi könyvében ott van Szabó Magda, “ráismerünk az arcára”.

Lator László kiemelte, hogy az író édesapjától kapta a latinitás iránti vonzalmat, de családja más örökséggel is ellátta: értelmi, érzelmi és erkölcsi “csomagot” kapott egész életére. Szabó Magda mögött van egy másik örökség is, egy súlyosabb: a háború – tette hozzá, kiegészítve mindezt azzal: tehetsége révén az írónő a világ legapróbb részletére is mindmáig emlékszik, a “részletek mestere”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Szabó Magda az egyetlen élő szerző, akinek műve (Abigél) szerepel A nagy könyv programjának tizenkét, legnépszerűbbnek bizonyult kötete között. Megfogalmazása szerint Szabó Magda “egy kommunikációs alap, közös nevező”, akiről tudunk beszélni, s akitől a legfontosabb, amit megtanult: egy írónak dolgoznia kell, nem lehet se link, se felületes.

Szabó Magda elmondta, hogy jelenleg a Für Elise második kötetén dolgozik, de még nem tudja, ezzel lezárul-e ez a munkája. Utalt továbbá arra, hogy nemrégiben Hollandiában járt, december 11-én pedig kitüntetést vesz át Szicíliában.

A Debrecenben született, református neveltetést kapott író különös pillanatnak nevezte a rendezvényt, amelyen ott érezte már elhunyt családtagjait is. Megemlékezett II. János Pál pápáról is, mondván: nem is ugyanahhoz a felekezethez tartoztak, de ma is érzi az áldását. “Ha élek, azért fogok élni, hogy önöknek legyen mit olvasni” – mondta az olvasókhoz szólva, hálás hangon Szabó Magda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik