Élet-Stílus

Mit tegyünk, ha madártetemet találunk?

Ha valaki elpusztult madarat talál, értesítheti a legközelebbi állatorvost, vagy az adott megyében működő állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomást - mondta az országos főállatorvos szerdán az MTI-nek.

Az állategészségügyi állomás telefonszámai nyilvánosak, azokon bárki bejelentést tehet, vagy az elhullott tetemet be is viheti az állatorvosi rendelőbe – közölte Süth Miklós. Hozzátette: nem jelent veszélyt, ha valaki hozzányúl a tetemhez, amennyiben az alapvető higiéniai szabályokat betartja. Felhívta a figyelmet arra, hogy az érintkezés után alaposan kezet kell mosni.

Beszámolt arról, hogy napokon belül közreadják azt a tájékoztatót, amelyben – a megyei főállatorvos beosztása alapján – a megyei ügyeletes állatorvos elérhetőségét tüntetik majd fel.
Az országos főállatorvos azzal kapcsolatban mondta el mindezt, hogy a hét végén galambtetemeket találtak Szegeden a belvárosi híd alatt.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az azóta elvégzett virológiai vizsgálatok kimutatták, hogy nem madárinfluenza-vírustól pusztultak el a madarak. A szakemberek azt feltételezik, hogy a galambok begyében talált növényvédőszeres napraforgómag okozhatta a szárnyasok pusztulását, de konkrét eredmény csak napok múlva lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik