A génbankként őrzött madarak a nemesítők munkáját segítik, új fajták előállításánál kapnak fontos szerepet. Kitűnő ízű a húsuk, és a betegségekkel szemben is sokkal ellenállóbbak, mint a ma tartott hibridek többsége. A kutatóintézet most azt vizsgálja, mennyire ellenállóak őshonos szárnyasaink a fertőzésekkel szemben – mondta el Hidas András, az intézet elnöke.
A mintegy 3000 egyedből álló génbank, őshonos tyúkok, kacsák, pulykák, gyöngytyúkok fenntartása pénzügyi nehézségekbe ütközik. Az állam feladata lenne az évi 30 millió forintos támogatás biztosítása, a források viszont akadoznak. Pedig az őshonos baromfik olyan hungaricumot jelentenek, amely iránt külföldön nagy a kereslet. A szabadon, természetes körülmények között tartott baromfi húsa ugyanis eleve ízletesebb, egészségesebb, mint az intenzív módon tartott, tápon nevelt baromfié – tette hozzá Hidas.