Élet-Stílus

212 kilométer sofőr nélkül

Nem mindennapi versenyt hirdetett meg a Pentagon, amelyen az induló járműveknek emberi segítség nélkül kellett végigmenniük egy akadálypályán. A kitűzött távot elsőként 7 órán belül teljesítette a Stanley-nek nevezett VW Touareg.

A Pentagon azzal a céllal rendezte a versenyt, hogy a járművek használatával csökkenteni tudják a sebesültek számát háborús körülmények között.

Különböző nehézségekkel kellett megbirkózniuk a Mojave sivatagban rendezett erőpróbán, az emberi segítség nélkül haladó járműveknek. Hegyi ösvényeken, sziklákon, kiszáradt tavakon és alagutakon kellett átverekedniük magukat. Természetes és mesterséges akadályokat küzdöttek le, amelyek között voltak tankcsapdák, betontömbök is.

Számtalan érzékelő, radar, kamera és GPS vevő által közvetített információ segített a járművekben található nagyteljesítményű számítógépeknek abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak, és le tudják küzdeni az akadályokat. Az alagutak kifejezetten nehéz feladatnak bizonyultak, mivel a GPS itt használhatatlan volt.


212 kilométer sofőr nélkül 1

Fotó: Vezess.hu

Legtalpraesettebbnek a Stanford Egyetem és a VW mérnökei által átalakított VW Touareg bizonyult, amelyik 30km/órás átlagsebességgel teljesítette a távot.

Érdekes módon a tervezők nem az Intel által felajánlott nagyétvágyú, csúcsteljesítményű Itanium processzorokat használták fel az autó vezérléséhez, hanem hét darab, takarékos, notebookok-ban használatos processzor használata mellett döntöttek. Helyet kaptak még a csomagtartóban a műszereket tápláló akkumulátorok és különféle adatrögzítő berendezések is.

Idén öt versenyző fejezte be sikeresen a versenyt. Tavaly nem volt beérkező, csupán egyetlen járműnek sikerült hét és fél mérföldet megtennie gond nélkül az ideinél jóval könnyebb távból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik