Élet-Stílus

Flamenco-estek az A38-as hajón

Havonta egyszer peng a gitár, csattog a taps, dobognak a táncos lábak, pörögnak a piros szoknyák: egy hajónyi ember "duende" állapotban.

Az A38 Hajót, ezt az acél-beton ipari tárgyat a Dunán gyakran éri az a vád, hogy túl “rideg”. De annál nagyobb a kihívás ezt a rejtelmes előadótermet megtölteni érzelemmel és szenvedéllyel.

Mi lehetne alkalmasabb erre, mint egy sorozat, melynek középpontjában a flamenco áll: az ének, a hangszeres zene és a tánc e különleges ötvözete? Havonta egyszer a flamencóé a főszerep az A38-on. Spanyolok, magyarok vagy szlovákok, dél- és közép-európaiak mutatják meg, milyen változatos, gazdag és sokrétű az andalúziai zene világa, és bizonyítják be, hogy a “duende”, e különös érzelmi állapot előidézésére nincs alkalmasabb hely az A38 Hajónál.

A sorozat fellépői 2005-ben:

október 20.
Rafael (E) – gitár, Inhof Katalin és Vámos Veronika – palmas, tánc Hána László – cajon

Rafael az ifjabb spanyol “tocaor”-generáció egyik legnevesebb és legaktívabb egyénisége. Jellegzetes, a klasszikus formákat invenciózusan feszegető játékát Franciaoszágtól Thaiföldig számtalan fellépésen csillogtatta meg. Virtuóz előadói képességei mellett kiváló és elkötelezett gitártanár, világszerte tart workshopokat, és rendkívül sokat tett a modern flamenco népszerűsítéséért. Budapesti előadásán a magyar flamencotánc nagy egyéniségei, Vámos Veronika és Inhof Katalin, illetve a remek ütőhangszeres, Hána László lesznek partnerei.

november 27.
Remedios (SK)

A négy évvel ezelőtt alakult Remedios eredeti módon ötvözi a flamencót a dzsesszel. Látványos, zenés-táncos fellépéseinek köszönhetően rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, és a közép-európai flamencofesztiválok kedvelt meghívottjává vált. A Remedios első lemeze tavaly jelent meg, és ugyanebben az évben a megszavazták a szlovák dzsessz legnagyobb ígéretének. A zenekar idén júliusban a Gipsy Kingsszel lépett fel Pozsonyban.

december 18.
Martin Bies & Flamenco Clan (SK)

Az 1972-ben született gitáros, Martin Bies családja Spanyolországból származik – valószínűleg innen a flamenco-indíttatás. Már tizenévesen játszott flamenco-zenekarokban, később a pozsonyi Nemzeti Színház Don Quijote- és Carmen-előadásaiban vett részt. Saját együttesét, a Flamenco Clant 1997-ben alapította. A zenekar saját számokat éppúgy játszik, mint klasszikusok, köztük Paco de Lucia-szerzemények feldolgozásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik