Élet-Stílus

Egy ismeretlen festő munkája 2,6 millió forintot ért

Az október 25-27-én tartott BÁV aukción a 860 tétel több, mint háromnegyede elkelt, mintegy 200 tételt nem tudtak értékesíteni, és több előre beharangozott darab sem talált gazdára, de egy ismeretlen 19. századi festő műve 180 ezer forint helyett 2,6 milliót ért meg új tulajdonosának.

Az első napon ékszerekre lehetett licitálni. A legtöbb darab leütési, vagy azt nem sokkal meghaladó értéken kelt el, de az olcsóbb, pár ezer forintos ékszerek sokszoros áron találtak gazdára: például a legalacsonyabb árról – 2500 forintról – induló, angyalkát ábrázoló zománcozott függeléket 160 ezer forintért vitték el. Az IWC férfi karórák közül az 1940 körül készült darab árát 40 ezer forintról 95 ezerre tornászták föl, az 1960 körül készült darab pedig dupla áron, 200 ezer forintért kelt el. A 975 ezer forintos indulási árú foglalatlan briliáns, az egymillióról induló briliánsokkal díszített női platinagyűrű és a 660 ezer forintos indulási árú art deco cigaretta szelence nem talált gazdára, akárcsak a legdrágább darab, a 4,5 millió forintos foglalatlan briliáns. Indulási áron kelt el az 1,2 millió forintról induló fehéraranyba foglalt briliáns fülbevaló pár, és a 2,4 millióról induló briliánsokkal díszített fehéraranyba foglalt fülbevaló pár.

A második napon főként kismesterek festményei közül lehetett válogatni. A legmagasabb indulási árral rendelkező művet – 1,6 millió forint – , Greguss Imre Mulatozók című festményét nem tudták eladni, ám egy ismeretlen 19. századi festőnek A Kis Ijesztgető című restaurált darabjáért, melynek indulási ára 180 ezer forint volt, 2,6 millió forintot adtak. Tornay Gyula 500 ezerről induló műve, a Félakt az ablak előtt pedig 1,3 millió forintot ért meg új tulajdonosának.

A második napon került árverésre az 1,5 millió forintról induló 18. századi tabernákulum, ami 2,4 millió forintért kelt el. A Kajdy Emil műhelyéből kikerült kétajtós szekrény senkinek sem kellet 950 ezer forintért, de így jártak a 880 ezer forintról induló 19. századi hat darabos ülőgarnitúrával, és az 500 ezer forintos neorokokó 19. századi hat darabos ülőgarnitúrával is, valamint az 1,4 millió forintról induló, Josef Lichtnegger nevével jelzett állóóra sem kelt el.

A negyven szőnyegből 19 nem talált gazdára, tíz pedig kikiáltási áron kelt el. Legsikeresebb az a Genje szőnyeg volt, ami 80 ezer forint helyett 360 ezer forintért kelt el, valamint egy szintén kaukázusi darab, aminek az ára 90 ezerről 240 ezer forintra ment fel.

A harmadik napon Wiener Jugendstil ezüstből készült, elefántcsont fogókkal ékesített teáskészletéének ára 120 ezerről 420 ezer forintra ment föl. A dohányzóeszközöknek ellenben nem volt ekkora sikere: 55 darabból 23-at nem vitt el senki, 19 pedig kikiáltási áron kelt el. A Kedélyes Lovaglás című kisplasztikáért viszont a kikiáltási ár tízszeresét, 800 ezer forintot fizettek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik