Élet-Stílus

Ötméteres kukorica a fővárosban

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) tagjai egy ötméteres, vonalkóddal ellátott „génpiszkált" kukoricát állítottak fel a Vértanúk terén, amivel a génmódosítás veszélyeire akarják felhívni a figyelmet.

Benedikt Ildikó, az MTVSZ kommunikációs munkatársa utalt arra, hogy a biotechnológiai cégek és az Egyesült Államok nyomására az Európai Bizottság – a tagállamok többsége akaratának ellenére – újabb génmódosított növények engedélyezésével próbálkozik. Erre válaszul jött létre a Génmódosítás-mentes Európát mozgalom, amelyhez már 25 ország több mint 4500 önkormányzata és 164 régiója csatlakozott.

Magyarország elutasítja a génmódosított növényeket, azonban a multinacionális biotechnológiai cégek hatalmas nyomást gyakorolnak a magyar döntéshozókra. Az MTVSZ kampánya azt is célozza, hogy ezt a veszélyt tudatosítsa a magyar közvéleményben, és ösztönözze őket, hogy álljanak ki a pozitív kormányzati törekvések mellett – emelte ki a szövetség kommunikációs munkatársa.

Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke szerint az egészségügyi és ökológiai kockázatok mérlegelése mellett Magyarországnak gazdasági érdeke is, hogy ne termesszen génmódosított növényeket. Az európai fogyasztók túlnyomó többsége ugyanis elutasítja a génmódosított élelmiszereket, így ez a magyar mezőgazdaság versenyképességének kulcskérdése is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik