Élet-Stílus

Több 100 ezer tüntetőt várnak Skóciába

Edinbourgh-ba, a G8-ak jövő heti csúcstalálkozójának helyszínére több százezer tüntető érkezésére számítanak a rendfenntartók.

A BBC információi szerint tüntetők ezrei indultak útnak, hogy jelenlétükkel hívják fel a G8-ak figyelmét a világ szegényebb régióira.

Szombat délután Edinbourgh-ban kezdődott el minden idők legnagyobb, földrészeken átívelő szegénységellenes demonstráció- és koncertsorozata. Helyi idő szerint kora délután békés, zömmel fehérbe öltözött tüntetők kezdték körbevenni a skót főváros híres várkastélyát, hogy összekapaszkodva alkossanak teljes kört az erőd körül, jelképezve a harmadik világ nyomora elleni összefogást.

A menet részvevői közül sokan antikapitalista jelszavakat hirdető transzparenseket vittek.

A demonstráció célja, csakúgy, mint a szombat délutáni, egyebek mellett a U2, Sir Paul McCartney, Sir Mick Jagger, Sir Elton John, a The Who és a Pink Floyd részvételével meghirdetett londoni Live 8 koncerté: a nemzetközi közvélemény – elsősorban a nyolc vezető ipari nagyhatalom jövő héten Skóciában találkozó állam- és kormányfőinek – figyelmeztetése arra, hogy az 1985-ös Live Aid-koncertek óta csak romlott a legszegényebb fejlődő térség, főleg Afrika helyzete.

A koncertek különböző helyszínein a fellépők mellett olyan hírességek is felszólaltak, mint az egykori dél-afrikai vezető, Nelson Mandela, a Microsoft alapító elnöke, Bill Gates, vagy az ENSZ főtitkára, Kofi Annan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik