Élet-Stílus

UEFA-kupa: harc a nyolcaddöntőért

A téli szünet után a Bajnokok Ligájából kieső csapatokkal, valamint magyar labdarúgókkal folytatódnak az UEFA-kupa küzdelmei, szerda és csütörtök este a legjobb 16 közé jutásért vívott párharcok első mérkőzéseire kerül sor.

A legjobb 32 között három magyar érdekeltségű klub van még versenyben az UEFA-kupában, amelyhez most csatlakoznak a Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik helyezettjei.

Ami a „magyaros” csapatokat illeti: a Tőzsér Dánielt foglalkoztató görög AEK Athén a spanyol Getafét, a Dzsudzsák Balázst januárban megszerző holland PSV Eindhoven a svéd Helsingborgot, a Juhász Rolandot soraiban tudó belga RSC Anderlecht pedig a francia Girondins Bordeaux-t fogadja.

Dzsudzsák Balázs az UEFA-kupában is bizonyíthat (Pics United)

Dzsudzsák Balázs jó formában van (Pics United)


Edzőváltással hangoltak

Tőzsér csapata furcsamód edzőváltással hangolt a soros UEFA-kupa-meccsre, a vezetők kedden – két bajnoki vereség után – ugyanis kirúgták Llorenc Serra Ferrer vezetőedzőt, helyette az eddigi pályaedző, Nikosz Kostenoglu irányítja a csapatot a Getafe ellen. „Ez a dolog még kapóra is jöhet nekünk. Nagyon fontos lenne, hogy gólt szerezzünk a görög fővárosban, ha ez sikerülne, alaposan megnőnének a továbbjutási esélyeink, s otthon könnyen eldönthetnénk a párharcot” – így David Belenguer, a spanyolok védője.

Ribery nélkül a Bayern

A sorozat fő favoritja, a nyáron alaposan bevásárolt Bayern Münchennek csaknem kötelező továbblépnie a skót Aberdeenen – amely vasárnap bajnoki találkozón 5-1-re kapott ki Celtictől -, még úgy is, hogy a párharc első mérkőzésén több alapember is hiányzik majd a Bundesliga élén álló bajor csapatból. Franck Riberynek a térdszalagjaival akadnak gondjai, ezért kihagyja a skóciai fellépést, akárcsak a térdét fájlaló Mark van Bommel és Willy Sagnol, valamint az influenzával küzdő Daniel van Buyten. Ugyanakkor Marcell Jansen felépült bokasérüléséből, így a 22 esztendős védő november óta először játszhat tétmérkőzésen.

Franck Ribery csak szurkolhat (AFP)

Franck Ribery csak szurkolhat (AFP)

Elképzelhető, hogy a sorozatot 1996-ban megnyerő Bayern kapujában az amúgy harmadikszámú hálóőr, Bernd Dreher áll majd, miután Oliver Kahn kimarad, míg Michael Rensing hátsérülése miatt vélhetően nem tudja vállalni a játékot.

Korábbi győztesek újra akcióban

A bajorok mellett további korábbi UEFA-kupa-elsők szállnak harcba a 16 közé jutásért, közülük a német Bayer Leverkusen (1988) és a török Galatasaray (2000) épp egymás ellen csap össze. A trófeát 1972-ben és 1984-ben is begyűjtő Tottenham szereplése Juande Ramos edző miatt külön is érdekes, hiszen az UEFA-kupát a Sevillával tavalyelőtt és tavaly is megnyerő spanyol tréner lehet az első olyan szakvezető, aki zsinórban harmadszor jut fel a csúcsra ebben a sorozatban – ehhez fiainak a BL-ből kieső Slavia Prahát mindenképpen felül kell múlniuk.

Juande Ramos most a Tottenhammel is a csúcsra érne (AFP)

Juande Ramos a Tottenhammel is a csúcsra érne (AFP)


Lendületben az Everton

A Spurs mellett csúcsra tőr egy másik angol csapat, a Premier League tabelláján negyedik Everton is. A liverpooliak azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy egyetlen döntetlen kivételével valamennyi meccsüket győzelemmel abszolválták az UEFA-kupában – a csoportkörben hibátlanok maradtak. A pazar sorozatukat folytatnák a norvég bajnok Brann Bergen ellen is.

UEFA Kupa, a 16 közé jutásért, 1. mérkőzések
Szerda:
Zenit (orosz)-Villareal (spanyol), 18:00
Galatasaray (török)-Bayer Leverkusen (német), 18:45
AEK Athén (görög)-Getafe (spanyol), 19:00
Brann Bergen (norvég)-Everton (angol), 20:00
Werder Bremen (német)-SC Braga (portugál), 20:30
PSV Eindhoven (holland)-Helsingborgs IF (svéd), 20:45
RSC Anderlecht (belga)-Girondins Bordeaux (francia), 20:45
Olympique Marseille (francia)-Szpartak Moszkva (orosz), 20:45
Glasgow Rangers (skót)-Panathinaikosz (görög), 21:00
Sporting Lisboa (portugál)-FC Basel (svájci), 21:45

Csütörtöki program:
Aberdeen (skót)-Bayern München (német), 19:00
FC Zürich (svájci)-Hamburger SV (német), 20:30
Rosenborg (norvég)-Fiorentina (olasz), 20:45
Slavia Praha (cseh)-Tottenham Hotspur (angol), 21:00
Bolton Wanderers (angol)-Atlético Madrid (spanyol), 21:00
Benfica (portugál)-1. FC Nürnberg (német), 21:45
A visszavágókat egy héttel később rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik