Élet-Stílus

Digitális otthon kapható

Eljött annak is az ideje, amikor az ingatlanhirdetések rovataiban a digitális otthonok is helyet követelhetnek maguknak. Összeállításunkban tíz olyan nélkülözhetetlen technológiai kiegészítőt válogattunk össze, amely egy digitális háztartásban alapkövetelmény.

Az egyik legfontosabb kellék egy ilyen háztartásban olyan, mint egy nagy éléskamra. Egy hatalmas tárolókapacitású házi szerver. A mai „dobozok”, amelyek akár terabájtnyi adatot képesek elraktározni, alkalmasak arra, hogy felszámoljuk DVD-gyűjteményünket, zenei tárunkat vagy akár közvetlenül töltsünk le rá ezekből számolatlan mennyiséget.

Nem táskarádió

Nem táskarádió

A típusokat illetően van olyan, amelyhez külön lehet csatlakoztatni az egyéb elektronikai egységeket, de készül olyan is, amely önmagában képes multimédiacenterként funkcionálni. Természetesen a házi szerver képes vezeték nélkül is kapcsolódni az egyes egységekhez, így a laptopokhoz, akár házon kívül, akár azon belül lennénk.

Kicsiben ugyanez

A második szerkezet valahol az első kicsinyített mása, nem más, mint egy igen jó képességű USB-csatlakozó minimum 4-8 GB tárolókapacitással. Itt az extrát az apró részletek jelentik, mint az infravörös jeladó vagy a médialejátszó egység, valamint hogy az egész olyan mint egy tv távirányító. Ezzel a szerkezettel ide-oda dobálhatjuk filmjeinket ez egyes egységek között. Ára még csak nem is borsos 99 dollárnál kezdődik.

USB-s minddentudó

USB-s mindentudó

A hírek szerint ráadásul a SanDisk, amely egy új formátumot használ ebben a szerkezetben, egyezkedik a nagy tv-csatornákkal arról, hogy egyenest ilyen formátumban legyenek letölthetők a műsoraik.

Kábel, kábel hátán

A digitális jövő egyik legnagyobb problémája az, ami a múlt háziasszonyainak is volt, a számtalan vezeték. Illetve most a vezeték nélküli frekvenciaszabvány, ami miatt gyakran nem kompatibilisek egymással az amúgy csúcstechnológiás „cuccok”. Ezen változtatna a Digital Living Network Alliance (DNLA), amely a hírek szerint kísérletet tesz mintegy 250 társaság összehangolására, hogy végre sztenderdizálják a vezetékes és vezeték nélküli hálózatokat.

Ha ez megtörténne, egy ilyen certifikációjú kamera például azonnal képes lenne kommunikálni és tartalmat megosztani egy másik technológiai egységgel anélkül, hogy a gyártó kiléte hátrányos megkülönböztetést okozna. Mint hírlik, a Sony, a Nokia vagy a JVC állítólag hajlandó beszélni a kérdésről. A társulás másik fontos célja amúgy, hogy a digitális szerzői jogokat is menedzseljék, ezzel szintén könnyebbé téve az egyes formátumok használatát a különféle gyártású termékek között.

Tv és net

Egy televízió, amely közvetlenül kapcsolódik az internethez. Nem egy világmegváltó ötlet manapság. A Sharp cégé azonban abban hoz újat, hogy mindezt egy belső Ethernet hálózaton keresztül teszi, ezen lehet tévézni, magát a szervert pedig a Sharp tartja fent.

Widgetek a sarokban

Widgetek a sarokban

Ez viszont olyan előnyökkel jár, hogy például widgeteket tölthetünk és jeleníthetünk meg tévénken, amelyek a friss híreket vagy sporteredményeket közlik számunkra.

Zenei mókusoknak

A zenemániásoknak, vagyis azoknak találták ki a Slim Squeezeboxot, akik kitűnő minőségben szeretnek zenét hallgatni, ám hatalmas gyűjteményük csak a PC-jükön fér el. A Logitech cég kezében lévő leányvállalat kis újdonsága ráadásul egyből ott tart, hogy akár közvetlenül egy hagyományos HI-FI egységbe is lehet dokkolni. Az ára manapság még a borsosabbak közé tartozik a mintegy 300 amerikai dollárjával.

Digitális otthon kapható 4

A kis szerkezet egyébként automatikusan megtalálja a hálózaton lévő zenei anyagokat és azokat azonnal elérhetővé is tudja tenni sztereó minőségben. A kiegészítő távirányítóval pedig – ami LCD kijelzős – böngészhetünk a tárolt zenék között. A szerkezet segítéségével az internet rádiók adását is hallgathatjuk, mint a Rhapsodyt a maga 2 millió hangfelvételével.

Vezetékmentesség mindenekfelett

Ezzel a jelszóval lehetne reklámozni azt a Toshiba projektort, amit a kis lakással, ám nagy igényekkel rendelkezők számára ajánlhatunk. A gép ugyanis masszív 60 inches képet rajzol a falra egy méteren belül, és ennek a dupláját, vagyis 120 inchet két méternél.

Projektor közelről

Projektor közelről

Minthogy mindezt vezeték nélküli kiadásban is, így közvetlenül vetíthetők vele ki a PC-n futó prezentációk, streaming tartalmak vagy a játékkonzolok képe.

Ki kezeli a távirányítót

A tévéközpontú világunkban egyre több és több konfliktust okoz, hogy mit nézzen az asszony, miközben a férj a meccset szeretné nézni. Erre megoldás a duálképernyős tv. A Samsung tévéje bizony mindamellett, hogy képes 3D-ben láttatni az adást – sajnos csak egy speciális szemüveg segítségével – képes arra, hogy más programot sugározzon egyikünknek és másikunknak ugyanabban az időben. A hátulütője a dolognak, hogy ilyenkor mindkét félnek hordani kell a speciális szemüveget.

Univerzális kontroll

Ennyi vezeték nélküli szerkezethez igazán dukál egy komoly távirányító is. Ugyanis ahol a PC beköltözik a nappaliba és kapcsolatot keres a tévékkel, megoldást kell találni arra, hogyan helyettesíthető a számítógép egere és a tv régi kapcsolója. Ezt szolgálja a Logitech diNovo Minije, amely egybeépítette a két funkciót. A tenyér méretű távirányító háttérfényű billentyűzettel rendelkezik, valamint egy kör alakú érintőmezővel. A bluetooth kapcsolatot használó szerkentyű így 10 méterig képes ellátni feladatát.

Mosolyalbum

Mindnyájunk egyre nagyobb problémája, hogy a millió számra készülő digitális képeket talán az életben nem nézzük meg újra. De nem akkor, ha van egy direkt erre a feladatra fejlesztett képkeretünk. A slotmemóriás képkeret akár folyamatosan frissülő képállományában gyönyörködhetünk ezentúl. A képernyőjére amúgy a frissen a mobilunkkal „lőtt” képeket is átküldhetjük egy gombnyomással.

A tévéd figyel téged

Eljött az a kor is, amikor az előttünk lévő varázsdobozt nemcsak mi nézzük megbabonázva, hanem ő is szemmel tart minket. A Panasonic arcfelismerő rendszerrel épített tévéje ugyanis figyeli minden rezdülésünket és optimalizálja képminőségét az éppen felvett testhelyzetünknek megfelelően.

Igazi nagytestvér

Igazi nagytestvér

Ha mindez nem lenne elég, a Sonyé pedig azonnal bekapcsolja a szülői kontrollt, ha a gyerek belép a szobába.

(Az összeállítás a BBC cikke nyomán készült)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik