Élet-Stílus

Oda a Roma bajnoki esélye

A Serie A 23. fordulójának rangadóján a Juventus otthonában Del Piero góljával legyőzte a Romát; a játéknap nyertese ezúttal is a listavezető Inter volt. Paolo Maldini ezredik meccsét játszotta.

Bár a fővárosi csapatnak elsősorban matematikai esélye volt arra, hogy befogja a címvédő Intert, ezt egy remekbeszabott Del Piero-szabadrúgás felülírta – a lehetőség ugyan továbbra is adott, de a milánóiak kiszámíthatóan egyenletes teljesítményének ismeretében aligha kiviteleztető feladat.

A közelmúltban játszott olasz rangadóktól eltérően a Juve-Roma nem eredményezett parádés játékot.

A hazaiak elsősorban kemény védekezésükre apellálva próbálták semlegesíteni a vendégek támadóit, s bár Ranieri Del Piero mellett Iaquintának és Trezeguet-nek is lehetőséget adott, a torinóiak is elsősorban távolról veszélyeztettek (Legrottaglie és Nedved, majd Iaquinta is átlövésekkel kísérletezett).

A másik oldalon De Rossi két alkalommal is a tizenhatoson kívülről próbálkozott, ám a rómaiak legnagyobb helyzete a 37. percben maradt ki, ekkor Perrotta maradt bántóan egyedül Buffon kapujának előterében, lövésébe beleértek, de így lett igazán veszélyes – a gellert kapó labda alig ment fölé.

Doni megkövült: Del Piero szabadrúgása a hálóban (Getty)

Doni megkövült: Del Piero szabadrúgása a hálóban (Getty)

Szünet előtt vezetést szerzett a Juve. Méxes vitte földre Nedvedet a tizenhatos előterének bal oldalán, a szabadrúgást Del Piero végezte el, legszebb napjaira emlékeztetően: a labda a hosszú felső sarokban táncolt.

A második félidőben a Roma vette át az irányítást, a „farkasok” fölénye azonban nem eredményezett egyenlítést, és helyzetet is alig. A Sissokóval és Nocerinóval megerősített torinói középpályás védekezés ugyanis remekül szűrt.

Suazo döntött

Győzelmének köszönhetően a Juventus egy pontra megközelítette szombat esti riválisát, az Interrel szembeni hátránya azonban 12 pont. A milánóiak papírforma-győzelmet arattak a Livorno ellen, Roberto Mancini keretének gazdagságát mutatja, hogy a csatárok közül ezúttal a többnyire epizodista David Suazo vitte a prímet (Ibrahimovic és Crúz pihenőt kapott).

Ezúttal Suazo szállította az Inter-gólokat (ANSA)

Ezúttal Suazo szállította az Inter-gólokat (ANSA)

A rendkívül magabiztos címvédő az első negyedórában eldöntötte a találkozót. A hondurasi támadó a 14. percben szerezte első találatát – Chivu szabadrúgása után fejjel talált a hálóba -, majd négy perccel később Maxwell baloldali beíveléséből szintén fejessel növelte a különbséget, egyben beállította a végeredményt.

Maldini ezredes lett

A városi rivális Milan Parmába látogatott, de csak egy soványka 0-0-val ünnepelte Paolo Maldini ezredik mérkőzését (a legendás hátvéd 861 meccset játszott a Milanban, emellett 126-szoros olasz A-, 12-szeres olasz ifiválogatott, az olimpiai csapatban pedig egyszer játszott).

Maldini ezredes úr. Ünneplés győzelem nélkül (AP)

Maldini ezredes úr. Ünneplés győzelem nélkül (AP)

A rengeteg helyzet ellenére a csatárok egyszer sem találtak a kapuba – a lombardok részéről Pippo Inzaghi és az egykori csapata ellen nem sokat mutató Gilardino járt élen a tékozlásban -, így a vörös-feketék negyedik helye is veszélybe kerülhet, amennyiben a Fiorentina vasárnap délután pontot szerez otthonában a Catania ellen.

Serie A, 23. forduló

Juventus-Roma 1-0 (1-0)
Torinó, Stadio Olimpico, 25 ezer néző. Vezette: Saccani
Gól: Del Piero (45.)
Juventus: Buffon – Zebina, Legrottaglie, Chiellini, Molinaro – Camoranesi (Nocerino, 46.), Zanetti, Nedved (Palladino, 81.) – Del Piero – Iaquinta, Trezeguet (Sissoko, 68.). Szakvezető: Claudio Ranieri.
Roma: Doni – Cassetti, Ferrari, Méxes, Tonetto – De Rossi, Pizarro (Aquilani, 73.) – Taddei (Giuly, 60.), Perrotta (Esposito, 82.), Mancini – Totti. Szakvezető: Luciano Spalletti

Inter-Livorno 2-0 (2-0)
Milánó, Giuseppe Meazza, 45 ezer néző. Vezette: De Marco
Gól: Suazo (14., 18.)
Inter: Julio Cesar – Maicon (Figo, 73.), Burdisso, Chivu, Maxwell – J. Zanetti, Pelè, Cambiasso, Sztankovics (Maniche, 68.) – Crespo (Materazzi, 85.), Suazo. Szakvezető: Roberto Mancini
Livorno: Amelia – Grandoni, Knezevic, Galante – Balleri (Rossini, 71.), Pulzetti (Vailatti, 68.), De Vezze (E. Filippini, 80.), Vidigal, Pasquale – Diamanti, Bogdani. Szakvezető: Giancarlo Camolese

Parma-Milan 0-0
Párma, Ennio Tardini, 20.720 néző. Vezette: Dondarini
Parma: Bucci – Zenoni, Falcone, Couto, Castellini – Dessena, Morrone, Cigarini (Mariga, 70.), Pisanu – Reginaldo (Gasbarroni, 63.) – Lucarelli (Budan, 63.). Szakvezető: Domenico Di Carlo
Milan: Kalac – Cafu, Nesta, Kaladze, Jankulovski (Maldini, 68.) – Gattuso (Pirlo, 46.), Emerson, Ambrosini, Serginho (Gilardino, 46.) – Kakà – Inzaghi. Szakvezető: Carlo Ancelotti.

Az élcsoport:
1. Inter 59, 2. Roma 48, 3. Juventus 47, 4. Milan 38 (34-17), 5. Fiorentina 38 (34-21, 22 mérkőzés), 6. Udinese 33 (22), 7. Sampdoria 31 (22)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik