Élet-Stílus

Szökőártól tartanak Szumátrán

Erős földrengés rázta meg szerdán Indonézia nyugati részét: több mint egy percig rengett a föld, az emberek pánikszerűen menekültek. A nemzetközi ügynökségek szökőár veszélyére figyelmeztettek.

Egyelőre nem érkeztek jelentések károkról, személyi sérülésekről. A jakartai meterológiai és földtani intézet becslése szerint a rengés a Richter-skála szerint 6,6-os erősségű volt. Az amerikai földtani megfigyelő intézet (USGS) internetes honlapján ugyanakkor előzetes adatokra hivatkozva azt közölte, hogy a földmozgás a Richter-skála szerint 7,6-es erősséget ért el, s középpontja a Szumátrától nyugatra fekvő Simeulue sziget alatt lehetett.

Szökőártól tartanak Szumátrán 1

A csendes-óceáni szökőárfigyelő központ figyelmeztetést adott ki, amely szerint veszély fenyegetheti a Szumátra partvidékén élőket. A japán meteorológiai központ szerint cunamiveszély leselkedik az indiai Andaman és Nicobar szigetcsoportra is. Szemtanúk szerint a földmozgás érezhető volt Szumátra nagy részén. Az emberek félelmükben az utcára rohantak az épületekből. Egy Aceh tartománybeli lakos elmondása szerint több mint egy percig minden rengett.

Indonéziában gyakoriak a földrengések, mert a délkelet-ázsiai szigetország a föld vulkáni és szeizmológiai szempontból egyik legaktívabb térségében, az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűben helyezkedik el. 2004 decemberében a Richter-skála szerinti 9,15-os erősségű rengés következett be Szumátra szigetének északi részén fekvő Aceh tartomány partjaitól 250 kilométerre. Ez volt 1964 óta a világ legerősebb rengése.

A természeti katasztrófának becslések szerint legalább 216 ezer halálos áldozata volt, de az ENSZ 223 ezerre tette a halottak számát. A pontos adatot sohasem lehet majd megtudni, mert sok holttestet a tenger elsodort, míg egyes térségekben nem volt naprakész a lakossági nyilvántartás. A szökőár 400 ezer házat rombolt le, kétmillió ember vált hajléktalanná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik