Élet-Stílus

Folytatja a rendőrség a „zérótoleranciát”

A rendőrség kifejezetten sikeresnek ítéli a „zérótolerancia" jegyében zajló közúti ellenőrzési akciósorozatát. Ezért tovább folytatja, kiváltképp az ittas járművezetők kiszűrése érdekében.

A személyi sérülésekkel járó balesetek száma 19, a halálos balesetek száma 39, míg a közúti balesetekben elhunyt személyek száma 38 százalékkal csökkent az elmúlt évek azonos időszakához viszonyítva. Az ellenőrzési akciósorozatnak köszönhetően 50 százalékkal csökkent az ittasan okozott balesetek száma – mondta el Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatója az év első két hónapjának ellenőrzési eredményeit ismertetve.

Ittas vezetők ellen

Idén szabálysértés miatt 878 esetben vettek el vezetői engedélyt a rendőrök a helyszíni ellenőrzéskor. Ebből 109 alkalommal az ittas vezetők arra hivatkoztak, hogy irataikat otthon felejtették, de ezek nagy része a jármű, illetve a ruházat átvizsgálásakor előkerült.

A február 19-21 között tartott európai uniós TISPOL-akció során a közutakon főként a biztonsági öv használatát ellenőrizték. Összesen 41 294 jármű ellenőrzése alkalmával bebizonyosodott, hogy 6 ezer felnőtt nem használta a biztonsági övet, 188 gyereket pedig gyermekülés nélkül szállítottak.

Újabb ellenőrzések

Március 7-21 között a schengeni határokon fokozott közúti ellenőrzéseket tartanak a vámosokkal és a közútkezelőkkel közösen, így az ittas vezetők és túlsúlyos járművek kiszűrése mellett a sofőrök pihenőidejének betartását, a járművek műszaki állapotát is ellenőrizni fogják akár úgy is, hogy mobil műszaki állomásokat állítanak fel az utak mellett.

Áprilisban pedig az ország valamennyi közútján fokozott ellenőrzésbe kezdenek, és a kerékpárosok, motorosak ellenőrzésére is külön hangsúlyt fektetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik