Élet-Stílus

Spielberg bojkottálja az olimpiát

Az amerikai rendező visszavonult a pekingi játékok művészeti tanácsadó testületéből. Steven Spielberg azzal indokolta döntését, hogy a kínai kormány nem gyakorol elég nyomást szövetségesére, Szudánra a darfúri konfliktus megszüntetése érdekében.

Az öt éve tartó konfliktusban kétszázezer ember vesztette életét, és több mint kétmillióan voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat. A négyszeres Oscar-díjas filmes közleményében arra utal, hogy a „jelenlegi helyzetben nem az olimpiával kíván foglalkozni, hanem a darfúri humanitárius katasztrófa mielőbbi felszámolására fordítja idejét és energiáját. Természetesen a szudáni kormányé a legnagyobb felelősség, de a nemzetközi közösség, és azon belül elsősorban Kína is sokkal többet tehetne az ügy érdekében.”

A Human Rights Watch üdvözölte Spielberg döntését. Az emberjogi szervezet arra biztatja az olimpia szponzorait, a kormányokat és a Nemzetközi Olimpia Bizottságot, hogy gyakoroljanak nyomást Kínára.

Mint ismert, Peking a szudáni kormány egyik legkomolyabb szövetségese. Kína vásárolja fel Szudán olajkészletének mintegy kétharmadát, amiért cserébe fegyverekkel látja el szövetségesét, amely mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsában is több alkalommal kiállt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik