Élet-Stílus

Bodroginak nem volt esélye

A közelmúlt országúti kerékpáros időfutam-versenyeinek legnagyobb formátumú alakja, a svájci Fabian Cancellara nyerte az aranyérmet a pekingi olimpián. A kétszeres világbajnok remek időbeosztással teljesítette a majd 48 kilométeres távot. Bodrogi dobogó közelébe sem került.

A versenyben sokáig a favoritoknak a leckét alaposan feladó kanadai Svein Tuft vezetett, s sajnos már ekkor kiderült, Bodrogi László nem fog éremért hajtani.

A kanadaihoz képest az első időmérőnél közel egyperces hátrányba kerülő magyar ugyan a második- és harmadik szakaszon javított, ám már a nagy esélyesek indulása előtt a 14. helyre került.

A végéhez közeledve egyre többen ostromolták Tuft idejét, s az első időmérőnél az élre ugró Samuel Sanchezen látszott, hogy a kanadai elé kerülhet.

A meglepetés azonban ezt követően „jelentkezett be”: a svéd Gustav Larsson, a 2004-es vb negyedik helyezettje, egyben a szakág kétszeres svéd bajnoka, ugyanis 25 másodpercet rávert a mezőnyfutam spanyol olimpiai bajnokára.

Gustav Larsson alaposan kihajtotta magát (Getty)

Gustav Larsson alaposan kihajtotta magát (Getty)

A 2007-es Tour-győztes Alberto Contador már-már a fantasztikum határát súrolva további 18 másodpercet faragott a svéd idejéből is – a gyilkos tempóra később ráfizetett. Az utolsóként induló Cancellara viszont az első szakaszon óvatos duhajnak bizonyult, s csak a harmadik legjobbként haladt át.

A másodiknál Larsson már megközelítette Contadort, míg a svájci mindkettőjüket, s ekkor úgy tűnt, a trió osztozik majd a három érmen. A svéd ért be elsőként, ám ekkor részidői már jobbak voltak a spanyolénál, aki hiába tekert önkívületben az utolsó kilométeren, eredménye elmaradt a skandinávétól. Taktikája nem vált be: az elején túlhajtotta magát.

Miközben az idei Tour esélyesei, az ausztrál Cadel Evans, a luxemburgi Kim Krichen egymás után úgy szálingóztak át a célvonalon, hogy meg sem közelítették Larsson idejét, a szintén a végén belehúzó amerikai Levi Leipheimer befogta Contadort, s a képzeletbeli dobogó második fokára ugrott.

Az amerikai Levi Leipheimer a végén erősített bele - bronzérmes lett (AP)

Az amerikai Levi Leipheimer a végén erősített bele – bronzérmes lett (AP)

Ám Cancellara még a pályán volt. És robogott. Az utóbbi két világbajnokság győztese az utolsó szakaszra tartogatta erejét – az azonos negyedik résztávon jobbat ment mint a másodikon – s még úgy is több mint 33 másodperccel nyert, hogy a célegyenesben gyakorlatilag kiengedett.

Az idei francia körversenyen is hatalmasat teljesítő, a csapat- és egyéni versenyt (a spanyol Carlos Sastre révén) is megnyerő CSC-t sokszor – legalábbis az utolsó emelkedő lábáig – hátán cipelő svájci személyében kétségtelenül a legjobb versenyző lett az olimpiai bajnok.

Cancellara két vb-cím után olimpiai aranyat is szerzett (AP)

Cancellara két vb-cím után olimpiai aranyat is szerzett (AP)

A Tour két időfutamát megnyerő német Stefan Schumacher ugyanakkor csalódást okozva végül csak 13. lett úgy, hogy a másfél perccel utána induló Cancellara a táv felénél elment mellette.

Akárcsak Schumacher, Bodrogi László is messze elmaradt a várakozástól: csak 27. lett. Felkészülése nem sikerült kifogástalanra – csapata nem nevezte a Tourra, ahol Cancellara például megalapozta olimpiai sikerét.

Az olimpiai dobogó: Larsson, Cancellara és Leipheimer (MTI)

Az olimpiai dobogó: Larsson, Cancellara és Leipheimer (MTI)

Kerékpár

Férfi egyéni időfutam, 47,3 km, olimpiai bajnok:
1. Fabian Cancellara (svájci) 1:02:11.43 ó
2. Gustav Larsson (svéd) +33.36 másodperc
3. Levi Leipheimer (amerikai) +1:09.68
4. Alberto Contador (spanyol) +1:18.08
5. Cadel Evans (ausztrál) +1:23.54
6. Samuel Sanchez (spanyol) +2:25.81
7. Svein Tuft (kanadai) +2:28.01
…27. Bodrogi László +5:16.06

Ajánlott videó

Olvasói sztorik