Élet-Stílus

Dugó várható a horvát autópályákon

A korábbi hétvégén tapasztaltaknak megfelelően ezúttal is várhatóan a Magyarországra belépők forgalma lesz erősebb Letenyénél. A horvát autópályákon pedig még mindig számítani kell zsúfoltságra, hosszabb-rövidebb várakozásra.

A legnagyobb forgalmú horvát-magyar átkelőnél két héttel ezelőtt mérték az idei nyár legnagyobb forgalmát, a rendőrség adatai szerint akkor mintegy 170 ezren léptek át kifelé vagy befelé Letenyénél. A múlt hét végére mintegy 110 ezerre csökkent az utazók száma, és megfordult az irányuk is, már többen léptek be Magyarországra az átkelőn.

Rekordforgalom

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a kilépőknek továbbra is érdemes elkerülni a szombat hajnali csúcsforgalmat 3 és 6 óra között. Az egyre nagyobb számú cseh, szlovák, lengyel, sőt román, ukrán és bolgár utazó miatt leginkább szombaton éjszaka és vasárnap délután növekszik meg a Magyarországra tartó járművek száma.

Horvátország útjain szintén két héttel ezelőtt regisztráltak idén rekordforgalmat. A Horvát Autóklub (HAK) adatai szerint akkor 1 millió 415 ezer turista érkezett az országba a hét utolsó három napján, főként a nyugat-európai országokban megkezdődött nagyobb szabadságolások miatt.

Kora reggel utazzunk

A járműforgalom emiatt az elmúlt hét végén leginkább a Szlovéniával határos átkelőkön növekedett meg, az Isztria irányából Kastelnél múlt szombaton délután például 18 kilométer hosszan várakoztak kilépésre a nyaralásból hazatérők. Hasonlóan nagy volt a zsúfoltság Zágráb előtt, az autópálya fizetőkapujánál, ahol hétvégenként 8-10 kilométeres a kocsisor.

Továbbra is számítania kell a Horvátországban dél felé autózóknak az A1-es autópálya kétszer egysávossá szűkülő Mala Kapela és Sveti Rok alagútjánál torlódásokra. Szombaton és vasárnap délelőtt déli irányba, délutánonként pedig Zágráb felé alakulnak ki hosszabb várakozási idők.

A leghosszabb sztrádaszakaszokat üzemeltető állami cég az tanácsolja az Adriára utazóknak, hogy ne szombaton utazzanak, inkább péntek reggel vagy vasárnap, s akkor is a kora reggeli vagy késő délutáni órákban érdemes az Adria irányába elindulni. Akik a tengerről visszafelé utaznak, ugyancsak jobban teszik, ha pénteken vagy vasárnap reggel indulnak el. Akinek a szállodai turnusváltások miatt mindenképpen szombaton kell útra kelnie, inkább éjszaka utazzon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik