Élet-Stílus

Vasárnapig maradnak a fáraók

A Reneszánsz Év keretében megvalósult kiállítást eddig 85 ezren látták. A hazai közönség ezt megelőzően több mint 30 éve láthatott Budapesten a fáraók korát felidéző, külföldi gyűjtemények anyagából válogatott tárlatot.

Vasárnapig még megtekinthetik az érdeklődők a Reneszánsz a fáraók Egyiptomában című tárlatot a budapesti Szépművészeti Múzeumban. A kiállítás eredetileg november 9-én zárt volna, de a múzeum kérésére a kölcsönző intézmények – köztük a londoni British Múzeum és a párizsi Louvre – engedélyezték, hogy a műtárgyak még egy hónapig Budapesten maradjanak.

A fáraókor utolsó virágkorát bemutató tárlat a Nílus menti birodalom egy kiemelt korszakára koncentrál, de a kiállított 150 műtárgy – köztük szobrok, sztélék, koporsók, sírfelszerelési tárgyak – segítségével az ókori Egyiptom kultúrájáról is áttekintést nyújt.

A 150 kiállított műtárgy kétharmada külföldről érkezett, a Louvre és a British Museum mellett a bécsi Kunsthistorisches Museumból, továbbá firenzei, római és zágrábi gyűjteményekből, míg mintegy 50 alkotást hazai intézmények adtak kölcsön a Szépművészeti Múzeumnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik