Élet-Stílus

A november Parti Nagyé

Parti Nagy Lajos Banga Ferenccel közös felnőttmesekönyve, Molnár Krisztina Rita személyes lírája és Surányi László zenéről szóló elmélkedése – ezek voltak a legnépszerűbb könyvek novemberben az Írók Boltjában. Irodalmi Top10 a FigyelőNeten.

A november Parti Nagyé 1

Parti Nagy Lajos és Banga Ferenc nem először munkálkodott együtt, a most megjelent A pecsenyehattyú és más mesék című könyv előtt közösen követték el a Kacat, Bajazzót, és A vak murmutért például. Kivételes egymásra találásról van szó, mert mindketten hasonló felfogásban űzik saját mesterségük: Banga a rajzokkal, Parti Nagy a szavakkal, mondatokkal zsonglőrködik. Ezúttal 13, a világ minden tájáról válogatott mesét álmodtak közösen papírra. A vadonatúj, tanulságos és mulatságos, bölcs és huncut mesékből gyerekek és tanulni vágyó felnőttek egyaránt megtudhatják például, mire jó egy bolhabőr cipellő, valójában mitől sós a tenger vize, és hogy mi történt a portugál csibével a lisboai villamoson. A novemberi aranyérmes helyezésből úgy tűnik, sokakat érdekelnek e kérdések, és nem lennénk meglepve, ha sok karácsonyfa alatt is ott lenne a kötet.

A november Parti Nagyé 2

Némi meglepetésre egy verseskötet nyerte el a második helyet a listán, Molnár Krisztina Rita Különlét című kötete. A Telkiben élő, háromgyermekes anyuka így vall a könyvről: „hasznos tudásnak tűnik az életben, ha képesek vagyunk egyszerűsíteni. Nem csak a fölösleges sallangok elhagyására gondolok, hanem a lényeg kiszűrésére, ami után a dolgok olyan egyszerű természetességgel állnak előttünk, mint a szőnyegen a minták vagy a szavak a papíron.”

A harmadik helyezett kötet szintén nem szépirodalmi mű. A matematikus, filozófus, zene-, művészet- és irodalomesztéta, Surányi László új könyvében arra vállalkozik, hogy a dialogikus gondolkodás eredményeit részben felhasználva, részben továbbelemezve, dimenzió­elméleti és szimbólumelméleti szempontokat is alkalmazva új fényt vessen zene és szó, zene és szám, zene és indulat, zene és tánc (rítus) ellentéten és rokonságon alapuló viszonyára.

A népszerűségi listán szerepel még a Gross Arnold mesés-optimista rézkarcait bemutató album, Georg Klein tudománytörténeti csemegéje, amelyben egy rákkutató-genetikus kommentálja a fizikus Szilárd Leó tudományról alkotott téziseit, valamint egy volt gazdasági vezető, ma nyugdíjas brazíliai cégigazgató a magyar történelem 20. századi kacskaringóiról, a politika hibáiról írott műve.

Az októberi sikerlistáról „itt maradt” Kertész Imre esszékötete, Spiegelmann Laura zseniális, bírálói szerint néha naturalista blogbejegyzéseken alapuló botránykönyve, valamint Dragomán György világhírre törő regénye és Krasznahorkai László Seibo járt odalentje..

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik