Élet-Stílus

Australian Open: kiesett a címvédő és a világelső

Két játszmában vereséget szenvedett Jelena Jankovicstól, ezzel nem jutott be az ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyesének elődöntőjébe a címvédő Serena Williams. A világelső Justine Henint Sarapova búcsúztatta, aki a viadal elsőszámú esélyesévé lépett elő. A férfiaknál a második kiemelt Rafael Nadal pályafutása során először került be a legjobb négy közé.

A hetedikként kiemelt Serena Williams korábban háromszor – 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben – nyerte meg a tornát, és idén is nagy reményekkel állt rajthoz. Jankovics ellen azonban szokatlanul sok könnyű hibát vétett, és a szervái is erőtlenek voltak. Még az sem segített Williamsen, hogy Jankovicsot a második szettben hosszasan kellett ápolni.


Az első szettben egy gyors brékkel nyitott Serena, de azonnal kiegyenlített a 22 éves ellenfele, majd 4:2-nél már nála volt az előny. Az egykori amerikai világelsőnek kétszer is lett volna lehetősége, hogy elvegye Jankovics szerváját, de ehelyett ismét ő betlizett, és 6:3-ra elbukta az első játszmát.

Visszavágott Jankovics

A folytatásban 3:3-ig fej-fej mellett haladtak a felek, a fontos gémekben azonban ismét jobban koncentrált a szerb fiatal, és 6:4-re behúzta a második szettet, és ezzel a mérkőzést.

“Tavaly a nyolcaddöntőben kikaptam Serenától, úgyhogy most édes a bosszú. Hihetetlen meccs volt, még mindig remegek, de most már csak megyek tovább előre, mint a sebesült vad” – örvendezett a csípőjét még mindig fájlaló, harmadikként rangsorolt szerb teniszező, aki először jutott el a legjobb négyig az Australian Openen.

Sérülése sem akadályozta meg a harmadik kiemeltet (Getty)

Sérülése sem akadályozta meg a harmadik kiemeltet (Getty)

Serena Williams annál csalódottabban összegzett: “Sok hibát követtem el, nem úgy játszottam, ahogy akartam. Rosszul helyezkedtem, rosszul szerváltam, nem jól választottam meg az ütéseimet, nem találtam a ritmust. Jelena viszont nagyon is a helyén volt, keményen teniszezett.”

Elkeseredését tovább fokozta, hogy nem sokkal később a páros negyeddöntőjében is búcsúzott nővérével, Venusszal, miután a 2006-os bajnok kínai Jen Ce, Cseng Csie (Yan Zi, Zheng Jie) duó 3:6, 6:4, 6:2-re verte őket.

Henin is búcsúzott

Az orosz Marija Sarapova meglepően egyoldalú mérkőzésen búcsúztatta a világelső belga Justine Henint az ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyesének negyeddöntőjében. A legutóbb döntős, 20 éves orosz sztár – aki 30 nyerőt ütött – diadalával egyszersmind véget vetett Henin nagy menetelésének: a 2004-es melbourne-i bajnok 32 meccs óta őrizte veretlenségét. Utoljára tavaly, a wimbledoni elődöntőben kapott ki a francia Marion Bartolitól. Érdekes, hogy a belga kiválóság 2002 óta nem veszített el szettet 6:0-ra.

Henin idén nem teniszezett csúcsformában Melbourne-ben, és a hibáit az orosz riválisa könyörtelenül kihasználta. Sarapova az első labdamenettől kezdve rendkívülien agresszívan játszott, és a belga világelső rögtön el is bukta az első szervagémjét. A kilencedik játékban egyenlített Henin, ám 4:5-ös hátrányban ismét elvesztette adogatójátékát és a nyitó szettet. A második felvonásban már-már megalázó vereséget szenvedett Henin. Sarapova a négy között Jankoviccsal találkozik.

Sarapova élete meccsét játszotta

“Nagyon magas színvonalon játszott ma Sarapova. Jobban szervált és sokkal agresszívebb volt, mint én. Nincs mit szépíteni, egyszerűen jobban játszott – mondta Henin a találkozó után. – Nagyon nehéz folyamatosan a csúcson lenni, ráadásul az elmúlt napokban nem volt teljesen rendben a térdem. Ellenfelem ma mindent jobban csinált, mint én. Számítani lehetett rá, hogy egy ilyen vereség valamikor bekövetkezik. Most már előre kell tekinteni.”

“Ez volt az egyik legjobb meccsem, amit valaha játszottam. Minden úgy alakult, hogy elterveztem. Az az alapállásom, hogy megpróbálom hibára késztetni mindenkori ellenfelemet, nem pedig csak várom, hogy történjen valami. Nem vagyok passzív játékos, ezzel együtt azért igyekeztem türelmes lenni” – összegzett Sarapova.

A férfiaknál a papírforma érvényesült: a spanyol Rafael Nadal simán nyert a finn Jarkko Nieminen ellen. “Nem játszottam kirobbanó formában, de ma ez is elég volt. Nagyszerű érzés először bejutni itt az elődöntőbe” – nyilatkozta a mallorcai klasszis.

Australian Open, negyeddöntő
Férfiak:
Nadal (spanyol, 2.)-Nieminen (finn, 24.) 7:5, 6:3, 6:1
Tsonga (francia)-Juzsnij (orosz, 14.) 7:5, 6:0, 7:6

Nők:
Jankovic (szerb, 3.)-S. Williams (amerikai, 7.) 6:3, 6:4
Sarapova (orosz, 5.)-Henin (belga, 1.) 6:4, 6:0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik