Élet-Stílus

Senki nem kéri az egyedi regadót

Az elmúlt két hónapban mindössze négy esetben fordultak a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, hogy a külföldi eredetű autójukra egyedi elbírálású regisztrációs adót kérjenek.

Több mint két hónapja, április 1. óta van lehetőség kérelmezni, hogy külföldről behozott használt jármű után az adótáblázatban szereplő összegnél kisebb regisztrációs adót kelljen fizetni. A műszaki vizsgálatot és az elbírálást Békéscsabán végzik.

Az eljárás menetét és összegét a bevezetés óta többen is kritizálták, például a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete, és úgy tűnik, hogy valóban nem a legjobban megy a dolog – eddig mindössze két eset oldódott meg félig-meddig – bár ez az összes ügy fele.

Április 1. óta ugyanis mindössze nég négy autós kérelmezte járművének egyedi adójának megállapítását. A Világgazdaság információi szerint egyelőre mind a négy kérelem elbírálása folyamatban van, ezeket a kérelmeket Békéscsabán, a Magánforgalmi Fővámhivatalnál, Szombathelyen, illetve Vácon nyújtották be.

Két esetben magánszemély, kettőben pedig használtautó-kereskedő fordult a vámhatósághoz. A 3-11 éves, felső kategóriás autók egyike az Egyesült Államokból, a többi európai országokból, Nagy-Britanniából, Olaszországból és Belgiumból származik. Az NKH szerint két autó szakhatósági vizsgálatát már elvégezték, s átadták állásfoglalásukat a vámhatóságnak. Jogerős döntés azonban még a legkorábbi ügyben sincs, mondta el Sipos Jenő, a VP szóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik