Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: KFT vagy Tiszta románc

Húsvét hétvégéjén elutazhatunk Hollókőre is egy jó kis vödrös locsolásra, de akár a Városháza parkban is locsolhatunk magunkba némi nemes bort jó jazz kíséretében. Lesz még KFT-koncert, emlékezhetünk Marian Cozmára román együttesekkel, de a lizsében is tehetünk pár kört.

A háromnapos ünnep alatt végre szusszanhatunk egyet. Ha pedig ezt megtettük, akkor elindulhatunk, hogy szellemi, lelki táplálékot is magunkhoz vegyünk vagy egyszerűen ellazuljunk, kikapcsolódjunk. Ha pedig mégis a négy fal között maradnánk, akkor is van pár jó ötletünk, hogy hasznosan töltsük az időt.

Péntek, április 10.

Tavaly decemberben jelent meg a KFT új lemeze, a Bábu visszavág. Már hozzászokhattunk, hogy a nyolcvanas évek kultikus zenekara mindig kitalál valami csavart az internetes koncerttől kezdve az űrbe küldött üzenetekig. Ezúttal azt találták ki, hogy a 30 ezer példányban megjelent koronghoz ingyenesen lehet hozzájutni egy programújság mellé csomagolva. A szokatlan terjesztési módú új albumon 11 szám és egy önfeldolgozás szerepel. Most pedig már nem ingyenesen a Pecsában is meghallgathatjuk a lemez anyagát.

Menjek vagy maradjak: KFT vagy Tiszta románc 1

Pénteken emellett egy igen furcsa másféle visszaemlékezés is lesz. A Magyarországon meggyilkolt kézilabdásra, Marian Cozmára emlékeznek az A38 Hajó fedélzetén magyar és román zenekarok, fellépők. A műsoron szerepel a The (hated) Tomorrow, a Jacked, a Kumm, az Urma, a Persona, valamint Molnár Zita és Oana Popescu. Az emlékesten a tragikusan elhunyt válogatott kézilabdázó emléke előtt tiszteleg a szeretet és összetartozás jegyében remek román és magyar indie-zenekarokkal. Az est egy kitűnő román-magyar komolyzenei duóval indít, az étteremben pedig csorbalevest és miccs-tálat is lehet kapni.

Szombat, április 11.

Szombaton ünnepeljük József Attila születésnapját, illetve a költészet napját. Ebből az alkalomból a Napra zenekar lelke, Both Miklós megzenésített Radnóti-verseket ad elő a Gödör színpadán. A Barbaróban is gitározó művész Radnóti Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából írt zenéket a költő verseihez, amely nemrégiben jelent meg lemezen. Most viszont élőben is hallhatjuk. Szerepel az albumon többek között az Este a hegyek között, A bujdosó, a Hasonlatok, a Téli napsütés és az Éjszaka című versből született dal. A Radnóti-est után a Balaton együttesből ismert Víg Mihály lép fel, majd 23 órától a Napra is koncertezik.

Menjek vagy maradjak: KFT vagy Tiszta románc 1

Ha azonban mégsem vágynánk ilyen fajsúlyos szórakozásra, akkor a könnyedebb utat a Hyperspace rendezvény jelentheti a SYMA Arénában. A technoparti-sorozat már 11 éve fut, és ezúttal akkora a buli, hogy kinőtték a B aréna belmagasságát, és átköltöznek az A-ba, hogy beférjen a 10 x 40 méteres vizuáltechnikai rendszer. Felpakolja majd a lemezeket egy sor német, svéd, brit és magyar aktuális DJ. Lehet készülni a szeletelésre. Ezúttal még nem a húsvéti sonkáéra.

Vasárnap, április 12.

A hétvégén fut a Tavaszi Borfesztivál, a Városháza parkban a Deák tér mellett. A szabadtéri, gasztrokulturális és zenei rendezvényen idén is közel harminc kiváló pincészet képviselteti magát. A remek borok és pálinkák méltó kísérőjeként ízletes sajtok, mangalicából készült ételek, megszokott, magyaros és rendhagyó, különleges ízek is várják a látogatókat. A húsételek mellett gondoltak a vegetáriánusokra is. 2009-től a korábbiakhoz képest kiemelt szerepet szánnak az igényes hazai jazz-zene népszerűsítésének, és olyan magyar jazzelőadók lépnek majd színpadra, akik az adott műfajban hazánkban és nemzetközi szinten is elismertek, de ifjú tehetségek, is megmutathatják magukat a színpadon. Vasárnap a hármas formációk kapnak szerepet. Fellép a Gyárfás István Trio, a Trio Fábián Juli Jazz Riff, valamint a Dés András Trio.

Menjek vagy maradjak: KFT vagy Tiszta románc 1

Bár némi hőmérséklet-visszaesést jósolnak a hétvégére, azért még mindig igazi tavasz várható, így jó ötlet lehet, ha a mi városligetünkben nyitjuk a szezont. A lizsé intézményei összefogtak és közösen kínálnak nekünk programokat. Az állatkertben a legkisebbeknek lehet nyuszit simogatni, a nagyobbakat pedig az egész kertben zajló játékos vetélkedő, kézműves foglalkozás, arcfestés várja. Lesznek zenebohócok, robotok és Kaláka-koncert is. Külön programmal készült a mezőgazdasági múzeum, a közlekedési múzeum, a Vidámpark, a Műjégpálya is.

Hétfő, április 13.

Hollókő, a Palócföld éke, s egyben Közép-Európa legépebben megmaradt, egységes palóc építészeti stílust tükröző faluja. Legnagyobb értéke az ófalu nagy részét kitevő, 58 védett épületet magába foglaló falurezervátum, mely őrzi a XVII. századi népi építészet remekműveit. Ez lesz a díszlete a hétfői nagy locsolkodásnak, amely során a kútvízzel a népviseletbe öltözött fiúk jól eláztatják a lányok népviseletét. A show további elemeként természetesen a különböző hímes tojásokkal is megismerkedhetünk, de kézműves foglalkozások, népművészeti vásár és gasztronómiai bemutatók is várják a látogatókat. A nap fénypontjaként pedig a Csík zenekar is fellép.

Menjek vagy maradjak: KFT vagy Tiszta románc 1

Aki urbánusabb szórakozásra vágyik, azt a Müpa várja. Világhírű ütőhangszeres művészünk, Horváth Kornél ugyanis a Művészetek Palotájában lép fel a brazíliai gitáros-énekes Alegre Correával karöltve. A duó különlegessége, hogy zenéjében óriási szerepet játszik az improvizáció. A két tag elmondása szerint a hallható eseményeknek mindössze húsz százalékát képezik a megírt témák, az összes többi hang sorsa a színpadon dől el. Tavaly decemberben a két művész háromnapos folyamatos stúdiózenélés eredményeként készítette el első közös lemezét, amely biztosan nem fog pont ugyanúgy elhangzani hétfőn.

Moziba

Április második hetétől a mozikban láthatjuk a nápolyi maffia által halállal fenyegetett író könyvéből készült dokumentumfilmszerű gengsztermozit (Gomorra). De találkozhatunk egy vásárlásmániás fiatal hölggyel (Egy boltkóros naplója), száguldozó autókkal (Halálos iram), világmegmentő harcművészekkel (Dragonball – Evolúció) és fiatal budapesti underground figurákkal is (Papírrepülők).
Bővebben >>

Menjek vagy maradjak: KFT vagy Tiszta románc 1

Kiállításra

Andy Warhol Szegeden: pop, indiánok, Marilyn

Koronázatlan király, kultuszfigura, a művészet popistene vagy csak a profi médiaceleb-jelenség előfutára? Egy biztos, Andy Warhol személye és munkái ma is mutatósak. Május elejéig szitanyomataiból látható válogatás a szegedi Reök-palotában. A rendezők szándéka bizonyára az volt, hogy a celebség színes felszínét mutassák: tartalom nélkül.

Bővebben >>

—- Tévéajánló—-

Péntek, április 10.
20:10
m1

Szeress, ha tudsz!

Sean Connery papucsférj a legendás Gena Rowlands oldalán. Dennis Quaid a notórius hazudozó mindenkit levesz a lábáról agyrém, önsajnáltató történeteivel. Jay Mohr a vírus végső támadása ellen küzdő meleg fiú édesanyjával (Ellen Burstyn) szeretne végre az utolsó pillanatban békét kötni. Madeleine Stowe rendületlenül és zokszó nélkül csalja a férjét, Gillian Anderson pedig olyan fiatal nőt hoz magabiztosan, aki nem hiszi el, hogy őt még szeretheti valaki. S amikor ott áll a nagy Ő előtte, egyszerűen minden önbizalma elillan. Jutalomjáték olyan színészeknek, akik ezzel a lehetőséggel kiválóan élnek is.

Menjek vagy maradjak: KFT vagy Tiszta románc 1

Szombat, április 11.
19:30
RTL Klub

Patacsata

Egy vándorcirkusz a viharban elveszíti rendkívül értékes szállítmányát: egy csodálatos zebracsikót. Nolan Walsh (Bruce Greenwood) lótenyésztő talál rá a megrettent állatra, és hazaviszi lányának, Channingnek (Hayden Panettiere). Csíkos, a kis zebra hamar összeismerkedik a pajtaudvar szemtelen bandájával, akiket Kócos, a shetlandi póni vezet, és Franci, a bölcs, öreg kecske próbál kordában tartani. Amikor Csíkos tudomást szerez a környék legrangosabb lóversenyéről, lázas edzésbe kezd, hogy elérje álmát: legyőzni az összes lovat.

Menjek vagy maradjak: KFT vagy Tiszta románc 1

Vasárnap, április 12.
23:05
VIASAT3

Tiszta románc

Clarence, a képregénybolti eladó, aki amúgy az ázsiai akciófilmek megszállott rajongója és Alabama, a múltjával leszámolni készülő call-girl egymásba szeret. Clarence – biztos, ami biztos – lerendezi kedvese túlságosan ragaszkodó stricijét, s a kisebb vérfürdőbe torkolló akció végén felkap egy kokainnal teli bőröndöt is. Útnak indulnak, hogy túladjanak a szajrén, csakhogy a nyomukban liheg a maffia, míg a célállomásnál a rendőrség vár rájuk. Ám pokoljárásuk végén, dacára a körülöttük tobzódó erőszaknak, ott mosolyog rájuk az elkerülhetetlen happy end. Tarantino, mint forgatókönyvíró jegyzi a filmet, sok kiváló színész pedig a vállán viszi.

Menjek vagy maradjak: KFT vagy Tiszta románc 1

Hétfő, április 13.
20:05
m1

Viktor/Viktória

Párizs az 1920-as években. Az állástalan énekesnő, Victoria Grant találkozik az egyik mulatóból kirúgott homoszexuális férfival. A férfi rábeszéli a nőt, hogy könnyebben kaphatna munkát, ha férfiként nőimitátort alakítana. Az ötlet beválik, a magát Victornak álcázó Victoria hamarosan szerződést kap. Sikere van az énekléssel, és minden jól megy az egyik éjszakai klubban, egészen addig, amíg a tulajdonosa, a chicagói King Marchand érdeklődni nem kezd iránta. A helyzetet bonyolítja, hogy Victoria belehabarodik a jóképű gengszterbe.

Menjek vagy maradjak: KFT vagy Tiszta románc 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik