Élet-Stílus

Oroszországban bukkant fel a magyar sólyom

Több mint hétezer kilométeres vándorlás után az Ural vidékéről érkezett hír Barnáról, a jeladóval felszerelt kerecsensólyomról – egy év alatt fél Európát beutazta.

A szakemberek tavaly tíz kerecsensólyomra szereltek műholdas jeladót, a magyar-szlovák LIFE-Nature program keretében, köztük a Hegyeshalom környékén 2007 tavaszán született Barnabásra. A jeladók segítségével a szakemberek feltérképezik a sólymok mozgását, vonulási, kóborlási szokásaikat. Ennek nyomán következtetnek a veszélyeztető tényezőkre az egyes területeken, és pontosítják a faj nemzetközi védelmi programját.

A faj megmentője lehet

Barnabást semmiben nem gátolja az adóvevő (fotó: MME/Pommer Mátyás)

Barnabást semmiben nem gátolja az adóvevő (fotó: MME/Pommer Mátyás)

Minderre azért van szükség, mert a Kárpát-medencén kívül, a világon mindenütt csökken a kerecsen állománya, ami ma már csupán pár ezerre tehető, és ezen belül az európai állomány mindössze néhány száz pár. Ha a csökkenés ilyen ütemben halad tovább, akkor a Kárpát-medencei állomány lesz a faj fennmaradásának egyedüli letéteményese.

Barnabás hátára még fiókaként, tavaly nyáron került jeladó, és amint önállóvá vált, elindult kelet felé. Őszig a két fő táborhelye Szlovákiában, Rimaszombat közelében, illetve Kárpátalján volt. Innen indult Szicíliába, ahol a telet töltötte. Tavasszal hazafelé vette az irányt, más madarakhoz hasonlóan, ő is a Messinai-szoroson kelt át, majd a Balkánon keresztül ért Magyarországra. Sokat nem időzött itthon, rögvest útnak indult Lengyelországba, ahol először nyugatnak tartott, majd Fehéroroszország felé vette az irányt.

Fehéroroszországban lelkes fogadtatásban részesült volna, ha megtalálják, mivel ő volt a faj első példánya, ami bizonyítottan előfordult az országban. Sajnos, mire a helyi madarászok a helyszínre értek, Barna már Ukrajnában volt. Délkeletnek, majd keletnek tartott és Donyeck közelében lépte át az ukrán-orosz határt, hogy aztán északkeletnek fordulva egészen Szamaráig repüljön. Eddig több mint hétezer kilométert tett meg kirepülése óta, Magyarországon kívül tíz országot érintett. Átlagos repülési sebessége vonulása és kóborlása során 20-30 km/óra volt a szárazföld, és 40-50 km/óra volt a tenger felett.

Oroszországban bukkant fel a magyar sólyom 2

Immár több mint két hete Szamara közelében állomásozik, az orosz szakemberek már többször rátaláltak a megadott koordináták alapján. Főleg madarakkal, elsősorban fiatal vetési varjakkal táplálkozik, és láthatóan jó egészségnek örvend. Barna, az adó segítségével, olyan adatokkal szolgált a szakembereknek, amelyekhez az eddigi hagyományos módszerekkel sohasem juthattak volna hozzá. A legutóbbi üzenet hétfőn érkezett: Barna is OK – Barna rendben van – írta Alekszej Pazsenkov, a Volga-Urál Ökológiai Hálózat nevű szervezet elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik