Élet-Stílus

A zöldtárca kapta a szén-dioxid-kvótánkat

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) kezelésébe kerülnek Magyarország szén-dioxid-kibocsátási egységei (kvótái), amint a minisztérium aláírja az erről szóló megállapodást a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanáccsal.

Dióssy László, a KVM szakállamtitkárának tájékoztatása szerint a szén-dioxid-kvóták tulajdonképpen szennyezési jogok, amelyek egy ország számára meghatározott, a légkörbe bocsátható üvegházhatású gázok mennyiségét jelentik.

A szakállamtitkár rámutatott: Magyarország – a többi kelet-európai országhoz hasonlóan – kedvező helyzetben van, mert az európai uniós előírások szerint a kibocsátásokat az 1990. évi szinthez képest kell 20 százalékkal csökkenteni, azóta pedig az országban jelentősen visszaesett a nagymértékű kibocsátásért felelős nehézipari termelés.

Magyarország mintegy 70-80 millió tonna értékesíthető szén-dioxid-kvótával rendelkezik. A gáz árával, illetve a várható értékesítési mennyiséggel kapcsolatban az államtitkár nem közölt adatokat, mert azok a tárgyalások kimenetelétől függnek.

Ismertette: az értékesítésből befolyó összegre várhatóan olyan önkormányzatok, illetve közszolgáltatók pályázhatnak majd, amelyek vállalják, hogy a pénzt szén-dioxid-csökkentést elősegítő technológiák fejlesztésére fordítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik