Élet-Stílus

Maradt a helyén az orgiázó elnök

Az FIA ma délelőtti rendkívüli közgyűlésén a szexbotrányba keveredett elnök, Max Mosley nagy szavazatkülönbséggel kapott bizalmat. Az ügy azonban még nem ért véget, az igazi botrány csak most kezdődik.

Az FIA rendkívüli közgyűlése kedd délelőtt összeült Párizsban, hogy a szexbotrányba keveredett elnök sorsáról bizalmi szavazás keretében döntsön. A képviselők vitája után a szavazáson az elnök meglepő arányú különbséggel kapott bizalmat. Mosley 103 támogató szavazatot zsebelt be, 55-en voksoltak ellene, 7 tartózkodás és 4 érvénytelen szavazat mellett.

Az elnök hálószobatitkairól március 30-án fotók és videofelvételek
láttak napvilágot, amelyeken öt, náci kosztümbe öltözött prostituálttal
látható egy szadomazo szexjátékban. Az ügy kirobbanása után Mosley alig
mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Az elmúlt héten az FIA számos tagszervezete, köztük olyan nagyok is, mint az amerikai, a német, a francia vagy a spanyol, az elnök azonnali, még a szavazás előtti lemondását követelte, ártalmasnak minősítve, ha Mosley a helyén marad. A kórushoz jó pár autógyártó konszern (BMW, Honda, Mercedes, Toyota), pár napja pedig Bernie Ecclestone, Mosley ősrégi barátja is csatlakozott, de úgy tűnik, hogy a küldöttek másképp gondolták.

Mosley nyert, de az FIA mindent elveszíthet (MTI/EPA)

Mosley nyert, de az FIA mindent elveszíthet (MTI/EPA)

Érdemes megjegyezni, hogy múlt heti levelet aláíró 22 nemzet 24 klubja – egy nappal később az oroszok is csatlakoztak – ugyan a Nemzetköz Automobil szövetség tagságának nagyjából 85 százalékát jelenti, de csak 25 százalékát adták a szavazatoknak.

Ha Mosley nem mond le – és miért is tenné a megnyert szavazás után -, könnyen lehet, hogy az FIA bomlásnak indul, mert a távozását követelő klubok esetleg kilépnek. A szervezet komoly krízishelyzetbe kerülhet. A német autóklub, az ADAC máris bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét az FIA-ban.

“Sajnálattal és értetlenséggel fogadta a hírt az ADAC, hogy az FIA közgyűlése megerősítette Max Mosley-t elnöki posztján. Európa legnagyobb autóklubja ezért visszavonul a nemzetközi szervezetben vitt tevékenységétől, és kivonul minden FIA-munkacsoportból. Az ADAC egészen addig ezen az állásponton marad, amíg Max Mosley a szervezet elnöke” – áll a német autóklub közleményében.

Az elnök mandátuma 2009 októberében jár le, és Mosley, Ecclestone állításával ellentétben, állítólag nem kíván majd a következő ciklusban is indulni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik